Biznis i ekonomijaPreporučeno

Banke će u drugom kvartalu opustiti standarde kreditiranja u eurozoni: ECB

Očekuje se da će banke u eurozoni opustiti standarde i smanjiti kriterije za zajmove poduzetnicima i potrošačima uslijed žestoke konkurencije i usporavanja potražnje u Španjolskoj i Italiji, otkriva u utorak objavljena anketa Europske središnje banke (ECB).

Suočen s padom ekonomskog rasta i rastom straha od recesije, ECB je nedavno odobrio novu liniju ultra-jeftinih (TLTRO) zajmova za komercijalne banke kako bi ih potaknuo da nastave kreditiranje ne nužno solventnih potrošača i biznisa.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

“U drugom kvartalu 2019. banke očekuju opuštanje kreditnih standarda za zajmove poduzetništvu i potrošačkom kreditiranju uz daljnje stezanje kreditnih standarda za pozajmice kućanstvima,” javljaju iz ECB-a.

Navedeno ne vrijedi za talijanske banke koje su najavile više standarde i stroža pravila drugi kvartal zaredom zbog većih premija povezanih s pojačanom percepcijom rizika. Cijena zaduživanja u Italiji na državnoj i komercijalnoj razini raste otkad je prošle godine vlast preuzela populistička koalicija i najavila planove o rastezanju proračunskog deficita, piše Reuters.

Banke očekuju rast potražnje za stambene, potrošačke i poduzetničke kredite u tri mjeseca do lipnja.