Biznis i ekonomijaPreporučeno

Banke i menadžeri traže kraće radno vrijeme na europskim tržištima, burze protiv

Foto: Predrag Kezic

Banke i menadžeri fondova žele radni dan trgovaca na europskim burzama skratiti za 90 minuta uz argument da bi radikalni potez pospješio učinkovitost i boljitak djelatnika.

Udruga za financijska tržišta u Europi (AFME) koja zastupa interese banaka i Investment Association (IA) sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu kao predstavnik menadžera navode da europske burze rade 8-1/2 sati u poredbi sa 6-1/2 sati na Wall Streetu i 6 sati u Aziji te predlažu da europski radni dan počne sat kasnije, u 9:00 i završi 30 minuta ranije nego sada, u 16:00.

“Kraćenje sati bi koncentriralo likvidnost i dovelo do konzistentnijih troškova trgovanja, trgovci i tržišta bi imali više vremena za probavljanje korporativnih najava,” rekli su AFME i IA prema kojima prvi jutarnji sati imaju lagan obujam dok se trećina trgovanja obavi u zadnjem satu radnog dana.

>>>Diskretno izumiranje europskog bankarskog sektora: Refinitiv datastream

Udruge čiji članovi uključuju Goldman Sachs, Barclays, BlackRock i BNP Paribas… odgovorne za većinu prometa na burzama kažu da dugi sati utječu na mentalno zdravlje i boljitak osoblja, osobito kod djelatnika s obiteljskim životom.

No, Rainer Riess, glavni direktor Federacije europskih burzi vrijednosnih papira, kaže da je aktualno radno vrijeme “primjerno svrsi” i da ga ne bi trebalo revidirati.

“Kraćenje trgovinskih sati u Europi bi dalo prednost drugim jurisdikcijama u sličnim ili ekvivalentnim vremenskim zonama da prošire svoje sate trgovanja,” rekao je Riess za Reuters. “Postojeći sati reflektiraju potrebe investitora i europskim tržištima dopuštaju interakciju sa Sjedinjenim Državama i Azijom.”

London Stock Exchange istovremeno bodro pozdravlja prijedlog i namjerava ga formalno raspraviti s dionicima i korisnicima.