Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bankrot Libanona

Libanon će u subotu formalno proglasiti bankrot, izjavio je istaknuti zastupnik Alain Aoun dok su predsjednik, premijer i predsjednik parlamenta održavali sastanak o službenoj deklaraciji koja se očekuje u 18:30 sati po lokalnom vremenu.

>>>‘Pitanje je dana’ kad će prosvjedi rezultirati ekonomskim kolapsom i bankrotom Libanona: guverner

Izvori su za Reuters u petak rekli da će nacija objaviti kako ne može izvršiti plaćanje nadolazećih obveznica i želi restrukturirati 31 milijardu dolara duga ukoliko se u posljednjim trenucima ne postigne dogovor sa zajmodavcima i izbjegne nekontrolirani slom.

Propuštanje plaćanja duga će označiti novu etapu u financijskoj krizi koja zajedno s građanskim prosvjedima Libanon trese od prošlog listopada otkad je nacionalan valuta izgubila 40 posto vrijednosti.

>>>Libanonski predsjednik ‘zapalio infitadu’

“Ovaj događaj bez presedana je rezultat akumulacije politika, zločina i izbora koji su iscrpli javne financije,” rekao je Aoun, istaknuti zastupnik Slobodnog domoljubnog pokreta koji je utemeljio njegov ujak, predsjednik Michel Aoun. “Besmisleno je plakati nad ruševinama (…) ono što je sada od pomoći je plan spašavanje koji će nas izvaditi iz ponora kako je to učinila Grčka,” dodao je zastupnik u objavi na Twitteru.

Libanon bankrot proglašava dva dana prije dospijeća naplate 1.2 milijarde dolara u Euro obveznicama.