PolitikaPreporučeno

Baraža iranskih raketa na dvije američke baze u Iraku; Trump: Sve je dobro! – VIDEO

Iran je u prvim satima srijede lansirao raketne napade na položaje američkih snaga u Iraku u, kako su navele iranske vlasti, “proporcionalnom” odgovoru na prošlotjedni atentat štovanog general bojnika Qassema Soleimanija, zapovjednika elitne Postrojbe Kuds (Quds Force) i ključne figure u širenju iranskog vojnog utjecaja na Bliskom istok.

Američka vojska je potvrdila da je s iranskog teritorija oko 1:30 sati izvršen napad s “više od 12 balističkih raketa” na najmanje dva objekta s osobljem koalicijskih snaga predvođenih SAD-om.

“Mi ne tražimo eskalaciju ili rat, ali ćemo se braniti od svake agresije,”

Mohammad Javad Zarif

Iranski dužnosnici su rekli da ne žele rat i da su udari “zaključili” odgovor na ubojstvo Qassema Soleimanija čije je tijelo pokopano u utorak.

>>>Tražit ćemo ‘uništenje svakog agresora’: Revolucionarna garda

Donald Trump je na Twitteru napisao da je u tijeku procjena žrtava i štete i najavio službenu izjavu za srijedu ujutro.

“Sve je dobro!” objavio je američki predsjednik koji je u prosincu 2018. godine posjetio zračnu bazu Ain al-Asad, danas na na udaru iranskih projektila.

Korpus iranske Revolucionarne garde u izjavi za iranske državne medije također potvrđuje napade i upozorava američke koalicijske snage da se povuku iz regije te spriječe nove napade sa savezničkih teritorija, uključujući Izrael. Jedan od visokih dužnosnika blizak vrhovnom vođi je rekao da raketni napadi predstavljaju “najslabiji” od razmatranih scenarija odmazde.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je naveo da su naciljani objekti zračne baze al-Asad i postrojenja u glavnom gradu iračkog Kurdistana, Arbilu.

“Dok procjenjujemo situaciju i naš odgovor, poduzet ćemo sve potrebne mjere da zaštitimo i obranimo američko osoblje, partnere i saveznike u regiji,” rekao je Hoffman.

>>>Iran kroz 12 mjeseci uhvatio 17 špijuna CIA-e, pojedine osudio na smrt: agencije

I iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u svojim izjavama naglašava da Islamska republika ne želi daljnju eskalaciju napetosti. Iran je “izveo i zaključio proporcionalne mjere samoobrane na temelju članka 51. Povelje Ujedinjenih naroda”.

“Mi ne tražimo eskalaciju ili rat, ali ćemo se braniti od svake agresije,” napisao je Zarif na Twitteru.

Analitičari procjenjuju da bi “zaključni” iranski napad, u slučaju da je prošao bez žrtava za SAD ili njegove saveznike, mogao otvoriti prostor za smanjenje napetosti te Washingtonu i Tehranu pružiti priliku da spriječe ozbiljniji ratni sukob.

>>>Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fejk obavještavanje’: Omanski zaljev

Azijska tržišta, koja su iransku baražu popratila posrtanjem, na objave Trumpa i Zarifa reagiraju pozitivno u realnom vremenu. Slično je i s cijenom nafte koja jutros pada nakon što je u posljednjim danima skočila za gotovo 5%.

Administracija Donalda Trumpa nema javnu niti političku podršku za nove ratove na Bliskom istoku, zbog čega se očekuje daljnja suzdržanost najmoćnije vojne sile svijeta.