PreporučenoTech

Baraža potrošačkih pritužbi zbog siljenja novih uvjeta korištenja WhatsAppa | BEUC

WhatsApp je u ponedjeljak zasut baražom pritužbi europskih organizacija za zaštitu potrošačkih prava i drugih dionika nezadovoljnih načinom na koji krovna kompanija Facebook mijenja i sili promjenu uvjeta korištenja.

>>>Facebook trpi zbog objave podataka o 533 milijuna korisnika, Zuck koristi Signal

WhatsApp je nove uvjete korištenja predstavio u siječnju s ciljem omogućavanja slanja poruka biznisima i tvrdnju da ona neće utjecati na osobne razgovore. Glavna je i najprjepornija promjena dozvola prijenosa pojedinih podataka svim kompanijama u portfelju Facebooka.

Facebook je zbog nedorečenosti i loše komunikacije već izgubio velik broj o privatnosti osviještenih korisnika koji su migrirali na savjesnije alternative kakve su Signal ili Telegram.

Europska organizacija potrošača (BEUC) i osam njezinih članova kritizirali su promjene i podnijeli žalbe Europskoj komisiji i europskoj mreži potrošačkih tijela navodeći da WhatsApp korisnike nepošteno prisiljava na prihvaćanje njegove nove politike.

“Sadržaj ovih obavijesti, njihova priroda, vrijeme i ponavljanje objava.., stvaraju neprimjeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora. Kao takvi, oni krše Direktivu EU-a o nepoštenoj trgovačkoj praksi,” rekli su u zajedničkoj izjavi iz BEUC-a.

>>>Europska komisija prelazi na Signal u potezu koji je dobar za svakoga

“WhatsApp prirodu promjena nije uspio objasniti jednostavnim i razumljivim jezikom … Ova dvosmislenost predstavlja kršenje potrošačkog zakona EU-a koji obvezuje tvrtke da koriste jasne i transparentne uvjete ugovora i komercijalne komunikacije,” dodaje se prema citatu Reutersa.

Facebook je rekao da je BEUC pogriješio u interpretaciji politike.

“Akcije BEUC-a temelje se na pogrešnom razumijevanju svrhe i učinka našeg osvježenja uvjeta korištenja,” izjavila je osoba zadužena za osobe s javnošću. “Osvježenje ne širi našu mogućnost dijeljenja podataka s Facebookom i ne utječe na privatnost vaših poruka s obitelji ili prijateljima bilo gdje u svijetu. Mi bismo pozdravili priliku da BEUC-u pojasnimo što osvježenje znači za ljude.”

Pratite nas na Google vijestima