PreporučenoTech

BBC na ‘dark webu’

Foto: BBC

BBC javlja da je njegovo međunarodno izdanje od 23. listopada dostupno putem Tora na “dark webu”.

Tor je web preglednik za anonimno surfanje koji otvara vrata “podmorju” interneta u kojem se skrivaju korisne ili inače nedostupne/cenzurirane informacije, ali i ilegalne trgovine i repozitoriji svega što vam padne napamet, uključujući dječju pornografiju.

>>>Do svidanja VPN-u u Rusiji

The Onion Router je omiljen među novinarima, aktivistima i kriminalcima jer omogućuje izbjegavanje nadzora i cenzure dok nudi sigurnu komunikaciju. Danas ga koristi sve veći broj ljudi, posebice u nacijama na udaru masovne cenzure i masovnog nadzora.

BBC potez obrazlaže upravo nastojanjem da sadržaj učini dostupnim u zemljama poput Kine, Irana i Vijetnama koje aktivno priječe ili onemogućuju pristup njegovim servisima.

>>>Australske novine u ponedjeljak izlaze s cenzuriranim naslovnicima

Umjesto da koriste standardne domene britanskog javnog servisa (bbc.co.uk/news ili bbc.com/news) korisnici Tora mogu posjetiti novu adresu na dark webu: bbcnewsv2vjtpsuy.onion, dostupnu isključivo preko onion servisa (lista/wiki).

>>>Stigao je stabilni preglednik za bezbrižno i anonimno surfanje androidom: Tor

BBC navodi da se na “mirroru” nalaze usluge na raznim jezicima, uključujući; BBC Persian, BBC Arabic i BBC Russian.

O Toru – CARNET

Tor je jedan od najboljih i najšire korištenih sustava za osiguravanje privatnosti i anonimnosti prilikom korištenja Interneta. Ispravnim korištenjem Tor mreže moguće je zamaskirati put mrežnog prometa te tako prikriti svoj identitet i aktivnosti na internetu. Također, zbog načela rada Tor mreže moguće ju je koristiti i za zaobilaženje cenzure – ukoliko pružatelj mrežnih usluga blokira pristup nekoj web stranici, čestu ju je i dalje moguće posredno posjetiti kroz Tor mrežu.

Tor mreža –tehnička pozadina i napredno korištenje (.pdf)