PolitikaPreporučeno

BBC suočen s dekriminalizacijom propuštanja plaćanja, gubitkom pristojbe

Foto: cc 3.0/wiki

Britanska ministrica kulture Nicky Morgan u srijedu je sugerirala da bi BBC uskoro mogao ostati bez jednog od instrumenata koji garantira naplatu godišnje pristojbe, a u budućnosti i bez prava na njezino naplaćivanje, javljaju otočni mediji.

Morgan je osmotjednu javnu raspravu o financiranju nekoć najveće javne medijske korporacije otvorila najavom “iskrenih i na trenutke teških razgovora”.

“Pretplata će ostati na snazi u ovom razdoblju koje završava u prosincu 2027. godine, no svi mi moramo biti otvorena uma o budućnosti pretplate nakon tog roka,” rekla je.

>>>BBC najavio 450 otkaza, racionalizaciju troškova

BBC novac ubire od svakog tko posjeduje televizijski i/ili radio prijemnik ili koristi neki od novijih, digitalnih servisa kakav je iPlayer. Godišnja pretplata trenutno iznosi 154.50 britanskih funti (1 360 kuna), a propuštanje plaćanja podrazumijeva kazneno djelo i novčane kazne do 1000 funti (8 800 kuna).

Vlada će kroz aktualno javno savjetovanje tražiti mišljenja dionika i nakon toga donijeti odluku o potencijalnoj dekriminalizaciji neplaćanja pristojbe. “S prelaskom u sve digitalnije doba … došlo je vrijeme da dobro razmislimo o tome kako osigurati da naknada za TV licencu ostane relevantna,” rekla je Morgan.

U Hrvatskoj je ukidanje obvezne pristojbe HRT-a, koju je nazvao “haračem”, lani zatražio predsjednik HNS-a Krešo Beljak.

Kontekst i paralele

BBC je u posljednjim godinama suočen s rastućim negodovanjem i kritikom koja je s lakoćom primjenjiva na pojedine druge javne radiotelevizije, a osobito HRT.

Političari korporaciju optužuju za pristranost, dok je pretplatnici percipiraju kao golem poligon za “uhljebljivanje” u kojem se javni novac troši neučinkovito i nemilice. Otvorena su pitanja o plaćama pojedinih zvijezda kakve su bivši nogometaš Gary Lineker koji godišnje zaradi 1.75 milijuna funti, generalnom i uočljivom padu kvalitete informativnog i drugih programa.

Morgan je u srijedu rekla da radio, TV i online sadržaj BBC-ja prati sve manji broj ljudi te se “stoga nužno zagledati u model financiranja.”

Pojedini dionici, poput spomenutog Linekera, predlažu da plaćanje pristojbe bude dobrovoljno, no čelnici BBC-ja otvoreno govore da javna televizija ne može opstati niti konkurirati na tržišnoj utakmici.

Procjenjuje se da će eventualna dekriminalizacija propuštanja plaćanja pristojbe BBC-ju uskratiti stotine milijuna funti koje agresivno i nemilice naplaćuju britanski pandani hrvatskom odvjetničkom društvu Hanžeković.

Britanski premijer Boris Johnson je pitanje pretplate i budućnosti financiranja britanskog javnog medija otvorio lani ususret izborima iz kojih je izašao kao nadmoćni pobjednik.

Grabancijaš/Reuters