PolitikaPreporučeno

Beč: 44 tisuće prosvjedovale protiv ‘fašističke’ obveze cijepljenja | VIDEO

Foto: Ruptly/YouTube

U glavnom gradu Austrije u subotu se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi u znak prosvjeda protiv diskriminacije necijepljenih i obveze cijepljenja za sve osobe starije od 14 godina koja bi na snagu trebala stupiti s 1. veljače 2022. godine.

Policija je procijenila da se na ulice slilo oko 44 tisuće ljudi, nakon njih 35 tisuća prije dva i 40-ak tisuća prošloga vikenda.

Djelomična karantena koju su vlasti nametnule prošloga mjeseca završava s nedjeljom, ali samo za cijepljene.

>>>‘Kad tiranija postane zakon, pobuna postaje dužnost’ | bodljikava žica ispred sjedišta Komisije

“Ne fašizmu cjepiva,” pisalo je na jednom od transparenata prema svjedočenju Guardiana. “Nisam neonacist,” slovilo je na drugom a “Borim se za slobodu i protiv cjepiva” na trećem.

Vlasti su rekle da nikog neće cijepiti silom, ali će necijepljene kažnjavati s početnom kaznom od 600 eura mjesečno koja se potom iz mjeseca u mjesec povećava do granice od 3,600 eura.

>>>Vatromet pobuna protiv uvjetovanja života covid potvrdama u Nizozemskoj | VIDEO

Manuela, 47-godišnjakinja koja je doputovala na prosvjed kaže da je cijepljena ali ne želi cijepiti svoju djecu. “Nevjerojatna je diskriminacija da klince ne možete poslati na ples, tenis ili lekcije plivanja,” rekla je.

“Ovo nije smjer koji bi trebala preuzeti demokracija. Mi možemo imati različita mišljenja i vrijednosti i još uvijek slobodno živjeti zajedno,” rekla je 44-godišnja učiteljica violine Analea.

>>>Pogledajte kako gori zastava HDZ-a podno sablje bana Jelačića | covid prosvjed u Zagrebu

Guardian bilježi da je prosvjed podržao kovitlac dionika iz čitavog političkog spektra.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima