Biznis i ekonomijaPreporučeno

Belgija usvojila zakon koji prostitutkama otvara uobičajena radnička prava

Belgija je u svibnju 2024. usvojila nove zakone koji će prostitutkama omogućiti sklapanje ugovora o radu s odobrenim poslodavcima, odnosno podariti uobičajena socijalna i radnička prava.

Prostitutke su prije “regulacije bez presedana” djelovale u sivoj zoni. Njihove su uslugu najčešće plaćane u gotovom novcu ili pod krinkom ugovora za konobarice.

Pobornici zakona kažu da je takav sustav omogućavao zlostavljanje.

“Dobro je znati što je zakonski dopušteno jer je uvijek bilo pitanje radimo li stvari ispravno ili ne,” komentirala je vlasnica erotičnog salona Alexandra Moreels.

Okosnice

Vlada je dekriminalizaciju pojedinih oblika svodništva obrazložila željom da se seksualnim radnicama osigura pristup naknadama za nezaposlenost, zdravstvenom osiguranju i porodiljnom dopustu.

Zakon od nove kategorije poslodavaca zahtjeva dokaz o nekažnjavanju, ishođenje dozvole za svodništvo, sjedište u Belgiji i deklaraciju da će štovati pravo svojih zaposlenica na odbijanje klijenta ili prekid seksualnog čina u svakom trenutku.

“Mi s time nemamo baš nikakvog problema, stoga je ovdje sve zakonito. Tako je kako propisuje zakon koji dolazi. Dame bi trebale moći birati s kojim klijentom žele raditi. To je ovdje već slučaj,” rekao je Kris, suprug Alexandre i suvlasnik salona.

“Očito, neki su prisiljeni prihvatiti klijente. I za te je ljude super značajno da je ovaj zakon usvojen,” komentirala je seksualna radnica Manon koja se prostituira od svoje 19 godine. “To mora biti posao koji nam nudi ista prava kao svakome,” dodala je.

Zakon nije bez kritike, no brojni dionici u sektoru drže da je riječ o realističnom pristupu.

“Seksualni rad postoji. Ako ga nećete obavljati na otvorenom, on će postojati u podzemlju,” kaže Karin Van Der Elst, vlasnica Ville Tino u Antwerpu gdje prostitutke mogu iznajmljivati izloge za predstavljanje klijentima.

Euronews piše da novi zakon otvara mnoga pitanja o boljitku i životnim uvjetima prostitutki, svodnicima i trgovini ljudima.

Stručnjaci procjenjuju da će za realne odgovore i procjene učinka trebati nekoliko godina prakse.Povezane vijesti

Comment here