PolitikaPreporučeno

Benčić: HDZ-ovu većinu ne zanima rasvjetljivanje kriminala u Ini

Davor Filipović; Foto: Hina/Admir Buljubašić

Ministar gospodarstva i bivši član Nadzornog odbora Ine Davor Filipović u ponedjeljak je na sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora odgovarao na pitanja zastupnika o imenovanju hrvatskih članova uprave Ine, daljnjem upravljanju razvojem Ine i strategiji za sve izgledniju krizu u opskrbi naftnim derivatima.

>>>Filipović i Piletić preuzeli more unosnih dužnosti Ćorića i Aladrovića, Šimpraga umjesto Miloševića

“HDZ-ova većina u Odboru za gospodarstvo Hrvatskog sabora ponovno je dokazala kako je rasvjetljivanje kriminala u Ini u stvari ne zanima. Mada je i sam predsjednik Odbora, gospodin Žarko Tušek, priznao da su sve vlade u posljednjih 20 godina radile katastrofalne strateške greške u vezi Ine, on i njegovi kolege odbili su glasati za prijedloge zaključaka Kluba Zeleno-lijevog bloka kojima bi se mogao sanirati barem dio tih katastrofalnih odluka prijašnjih vlada,” rekla je nakon saslušanja predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

Potraga za pravnim lijekom

Progresivna i zelena ljevica od Odbora je zatražila da Vladu RH obveže da u roku od 15 dana izvijesti Hrvatski sabor o pravnim mogućnostima i rizicima utvrđenja ništetnosti Sporazuma Ina-Mol do kojeg je došlo koruptivnim kaznenim djelom za što postoji pravomoćna presuda Ivi Sanaderu.

Riječ je o sporazumu koji je omogućio mađarsku prevaga u upravi kao i u Nadzornom odboru INA-e, i kojim se u upravu INA-e uvode izvršni direktori čime se slabi uloga i značaj Uprave.

>>>Benčić zatražila odgovornost, iznijela zahtjeve i prijedloge za izlaz iz energetske krize – otkup Ine

Od Vlade je zatraženo i da Saboru dostavi mišljenja i gledišta pravnih stručnjaka i katedre Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je ministar Filipović citirao tijekom saslušanja.

Iz Kluba u priopćenju za javnost navode da je odbijen i zahtjev kojim bi se spriječile buduće kriminalne aktivnosti. Zastupnici su zatražili da Odbor za gospodarstvo obveže Ministarstvo gospodarstva RH da u roku od 30 dana predloži izmjene Zakona o tržištu plina na način da se onemogući tvrtkama u obvezi javne usluge da plin koji kupuju za potrebe javne usluge prodaju na slobodnom tržištu, te da ih se obveže da eventualne viškove prodaju isključivo HEP-u.

>>>Iskusite déjà-vu u novim pozivima na opoziv i ostavku Vlade RH | VIDEO

Benčić je rekla da odbijanjem zahtjeva za izmjenama Zakona o tržištu plina građani i dalje neće doznati koliko je još plina izvučeno iz Ine preko komunalnih poduzeća za opskrbu plinom i preprodano u korist “raznih škugora”.

Pitanja bez odgovora

Filipović je tijekom saslušanja izjavio da je prodaja Ine jedna od najvećih strateških grešaka hrvatske politike, te da je afera Škugor razotkrila slabosti u korporativnom upravljanju.

Najavio je da će vlada poduzeti niz koraka kako bi maksimalno zaštitila interese hrvatskih građana i gospodarstva, ali da ne može iznositi detalje jer bi oni “drugoj strani omogućilo da se prilagodi i da to osujeti”.

>>>Vidović Krišto ‘krivotvoritelju’ i regulatoru Žamboki: hrvatski narod vas gleda

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto i Zvonimir Troskot (MOST), na saslušanju su zatražili odgovor na pitanje zašto HEP plin kupuje od Prvog plinarskog društva (PPD) a ne izravno, odnosno kolika je cijena posredovanja.

Ministar je propustio odgovoriti na navedena i poneka druga zastupnička pitanja uz obrazloženje da je mandat započeo prije šest mjeseci.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Možemo!/Hina