PolitikaPreporučeno

Benčić ulazi u utrku za predsjedanje Vladom: naš je program ponovna izgradnja solidarnog društva

Stranka Možemo! u petak je jednoglasnom odlukom 50 članova svojeg Vijeća odabrala Sandru Benčić za premijersku kandidatkinju na narednim parlamentarnim izborima.

>>>Možemo! najavilo samostalni izlazak na parlamentarne izbore | VIDEO

“Naš je program vraćanje povjerenja građana i samopouzdanja nacije, ponovna izgradnja solidarnog društva u kojem nije svatko sam za sebe, u kojem naši sugrađani nisu jedan drugome vuk u nemilosrdnoj utrci prema dnu. U toj smo Hrvatskoj susjedi, prijatelji i  solidarni kolege, građani svjesni da samo zajedno možemo osigurati i sebi i drugima kvalitetan i dostojanstven život. Dobar i ispunjen život ne dolazi preko leđa drugih, nego rame uz rame s drugima,” rekla je Benčić u subotu povodom ulaska u utrku.

“Hrvatska i njezine građanke i građani imaju pravo tražiti i ostvariti više od pukog preživljavanja, svi kao građani imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, sigurnost i izvjesnost djelovanja institucija, imamo pravo biti svi jednaki pred zakonom,” nastavila je.

Dostojanstvo života i rada

Benčić je u obraćanju ponovila okosnice stranačke politike, uključujući borbu za pravo na dostojanstven život od rada bez prijetnje doživotnog dužničkog ropstva.

>>>Životopis Sandre Benčić

“Imamo pravo na dostojanstvo bez obzira koliko nam je godina, gdje živimo i koliko zarađujemo,” rekla je. “Možemo i moramo stremiti tome da Hrvatska bude jedna od najuspješnijih zemalja u zelenoj tranziciji koja ne stvara gubitnike tranzicije, već stvara pravednije društvo u kojem svatko ima dovoljno za kvalitetan, siguran, dobar život.”

Dolazeću je tranziciju, uvjetovanu nadnacionalnim politikama, karakterizirala kao sveobuhvatnu transformaciju.

Najavila je da će predizbornu utrku, među ostalim, fokusirati na obrazovanje s htijenjem da škole postanu sigurna i vesela mjesta usmjerena na stvaranje i razmjenu ideja, znanja i vrijednosti umjesto utrke za peticama i straha od neuspjeha.

>>>Možemo! predložilo formulu sustavnog povećanja mirovina za 10% | VIDEO

Jedna od okosnica bit će reforma zdravstvenog sustava s ciljem reanimacije “temeljne ideje zdravlja za sve” Andrije Štampara.

Umjesto medicine kao trgovačke djelatnosti, Možemo! se zalaže za javnozdravstveni sustav uz jake domove zdravlja i jaku politiku prevencije i rane detekcije bolesti, podsjetila je.

Zelena reindustrijalizacija Hrvatske

Benčić je dala i osnovne smjernice novog ekonomskog razvojnog modela temeljenog na zelenoj reindustrijalizaciji Hrvatske, uz stvaranje kvalitetnih, sigurnih i dobro plaćenih mjesta, u partnerstvima koja će pomoći strateškim ciljevima ostvarivanja energetske i prehrambene samodostatnosti, bez uništavanja okoliša kao osnovnog resursa.

“Da bismo privukli i zadržali kvalitetne kadrove trebamo otvorenu i dinamičnu znanstvenu i istraživačku zajednicu koja u partnerstvu sa javnim i privatnim sektorom razvija nove tehnologije, robe i usluge potrebne za suočavanje sa izazovima sadašnjosti i budućnosti a posebno klimatske krize i krize resursa. Trebamo socijalnu politiku koja uključuje umjesto da isključuje: politiku koja ne odbacuje starije osobe čim izađu s tržišta rada već im omogućuje što duži i aktivniji život u zajednici uz mirovine koje osiguravaju pokriće svih osnovnih životnih potreba, socijalnu politiku koja mladima osigurava mogućnost ranog osamostaljenja kroz ponudu javnih stanova za najam, te obrazovne prilike i kod kuće i u inozemstvu, rad i radne uvjete koji omogućuju balans poslovnog i privatnog života. Trebamo socijalnu politiku koja, ženama i djeci pruža  sigurnost od nasilja i podršku u odlasku od nasilnika i u psihološkom i egzistencijalnom smislu. Trebamo univerzalni dizajn politika i infrastrukture kako bi OSI mogle participirati i u društvenom, ekonomskom i kulturnom životu na jednakim osnovama. Možemo postati zemlja u koju se dolazi da bi živjelo u punom smislu te riječi.

Sve potrebne prirodne resurse za to imamo, sada nam samo treba jaka politička volja za stvaranje okruženja koja će svakom pojedincu, instituciji  i svakoj lokalnoj zajednici omogućiti da to ostvari. Zato pozivam građane da zajedno stvorimo bolje društvo i bolju zemlju za sve nas, a posebno za generacije koje tek dolaze,” rekla je Benčić prilikom predstavljanja kandidature.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Možemo!

Comment here