Politika

Berlusconi optužio Ukrajinu za propust u priječenju rata

Vladimir Putin i Silvio Berlusconi; Foto: Sputnik/Alexey Druzhinin/Kremlin

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u nedjelju je rekao da Ukrajinu drži odgovornom za rat s Rusijom te da stoga, da je danas predsjednik vlade, ne bi tražio ili prihvatio susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

>>>Berlusconi i Putin razmijenili ‘jako slatka’ pisma

Berlusconi uživa dugogodišnje prijateljstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za kojeg kaže da mu je “poput mlađeg brata”. On je lani u rujnu, ususret izborima u Italiji, izazvao skandal izjavom da je Putin provociran u rat i da je njegov cilj u Kijev postaviti “pristojne ljude”.

“Nikad ne bih otišao razgovarati sa Zelenskim jer mi svjedočimo pustošenju njegove zemlje i pokolju njegovih vojnika i civila,” rekao je lider konzervativne Forza Italije nakon glasanja na lokalnim izborima u Lombardiji.

>>>Proruski anti-gay političar i kolekcionar fašističkih memorabilija lideri zastupničkih domova Italije

Dodao je da je Zelenski imao priliku zaustaviti diskriminaciju većinskog i separatizmu sklonog ruskog stanovništvo u Donbasu te spriječiti rat.

“Stoga ja ponašanje ovog gospodina sudim jako, jako negativno.”

Berlusconi je zapadnjačko savezništvo predvođeno Sjedinjenim Američkim Državama pozvao da izvrši pritisak na Zelenskog i Kijevu zaprijeti prekidom slanja oružane pomoći ukoliko ne prihvati neposredni prekid vatre. Naveo je i da bi takav potez trebalo nagraditi masivnim programom pomoći za Ukrajinu.

>>>Pročitajte précis govora Meloni koji ‘inspirira strah’ u glavnoj struji | VIDEO

Gledišta bivšeg premijera lani su ususret izborima izazvala napetost na talijanskoj političkoj sceni i unutar koalicije predvođene premijerkom Girogijom Meloni koja je deklarirala “bezuvjetnu” podršku Ukrajini i politikama NATO saveza.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters