PolitikaPreporučeno

Beroš najavio ‘oprezne i zdravorazumske odluke’ o epidemiološkim mjerama | B.1.1.7.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sastanka Znanstvena savjeta kako su svi suglasni da nema potrebe za pooštravanjem epidemioloških mjera zbog pojave novog soja u Hrvatskoj, ali i da popuštanje mjera treba pomno promišljati.

Beroš je novinarima rekao da mjere nisu bile u fokusu razgovora, već su bili fokusirani na prisutnost novog soja koronavirusa (B.1.1.7.) u Hrvatskoj i cijepljenje.

>>>Mutacija koronavirusa B.1.1.7. potvrđena u Hrvatskoj | Ministarstvo zdravstva

Upitan hoće li se u Hrvatskoj zbog novog soja odustati od popuštanja mjera koje su na snazi do 15. veljače ili uvesti oštrije mjere, odgovorio je da nema jednoznačnog odgovora.

“Kao što smo danas rekli, s obzirom na to da smo analizirali nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili bolesni od 20. siječnja, a s obzirom da nema značajnijeg širenja epidemije u ovom trenutku, to bi mogla biti vrlo dobra vijest”, rekao je Beroš.

Dodao je da će odluke temeljiti na epidemiološkim podacima, statusu struke te istaknuo da će, kako je premijer rekao na sastanku, donositi odluke oprezno i zdravorazumski.

>>>Epidemiolozi i dužnosnici komentirali potvrdu ‘britanskog soja’ u Hrvatskoj, pozvali na oprez

Ustvrdio je kako su svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali i da o njihovoj relaksaciji treba vrlo pomno promišljati.

Misli da će određene odluke koje će biti temeljene na epidemiološkoj situaciji donijeti sljedećih dana.

>>>Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

Sastanak su, kazao je ministar Beroš, završili raspravom o cjepivu, poručivši kako je iznimno važno cijepiti se.

“Stav znanstvenika je unison, svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je prisutno, s time da su svi naglasili da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna i da u najvećoj mogućoj mjeri sprječavaju teže oblike bolesti, hospitalizacije i smrti”, rekao je Beroš dodavši da će rast cijepljenja doprinositi smanjenju širenja epidemije.