PolitikaPreporučeno

Beroš podržava prosvjed medicinskih sestara i tehničara, brani ‘humanizam’ uvjetovanja cijepljenja

Vili Beroš; Foto: European Union

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak kako je sindikalni prosvjed dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva prava zaposlenika te dodao kako u njem nema mjesta manipuliranju činjenicama.

Uvođenje sigurnosnih mjera, napomenuo je u priopćenju, u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite početkom listopada u jednom dijelu javnosti potaknulo je rasprave, a neke od sindikata zaposlenika u zdravstvenom sektoru ponukao na javni prosvjed.

>>>Teror i ucjene, skrivanje postotka zaraze cijepljenih | prosvjed medicinskih sestara i tehničara

“Za danas najavljeni prosvjed Sindikata medicinskih sestara i tehničara zajedno, koji okuplja dio tih zdravstvenih djelatnika, legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ga s te strane podupirem“, rekao je Beroš odgovarajući na upite medija o prosvjedu sestara i tehničara koji je sindikat zakazao u središtu Zagreba.

Manipulacija činjenicama, humanizam

Dodao je kako ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija činjenicama vezanima uz najavljenu provedbu zaštitnih mjera u zdravstvenim ustanovama, posebno onima u kojima se liječe bolesnici koji su i najranjiviji od zaraze korona virusom i njenih pogubnih posljedica.

>>>Quebec: muškarac medicinsku sestru udario u lice jer je cijepila njegovu suprugu

Poručio je kako nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje. Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu, istaknuo je ministar.

Zato me, naglasio je, neugodno iznenađuje da, uz liječnike, važan dio zdravstvenog sustava poput sestara i tehničara, koji su u svakodnevnom izravnom kontaktu s najtežim bolesnicima, ne prepoznaje potrebu da aktivno doprinose učinkovitoj zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja.

>>>Djelatnici bez Covid potvrde ‘gube naknadu za rad’ | ministar

Naše uloge u liječenju ljudi, poručio je, nisu samo profesionalne, one su iznad svega humanizam i suosjećanje s najpotrebitijima, posebno u okolnostima koje nam nameće ovakva svjetska pandemija.

Prekovremeni rad

Osvrćući se na pitanje prekovremenog i rada na blagdane, ustvrdio je kako je rad na blagdan plaćen sukladno Kolektivnom ugovoru kao i visina iznosa za prekovremeni rad koja je povećana od ožujka 2020. godine Dodatkom III Kolektivnom ugovoru.

Podsjetio je i kako je Vlada 16. rujna donijela Odluku o isplati razlike iznosa za prekovremeni rad za ranije razdoblje. Time je doneseno rješenje da se taj dugogodišnji problem riješi do kraja iduće godine, napomenuo je Beroš i dodao kako su u tijeku izmjene kojima se vrednuje visokoškolsko obrazovanje medicinskih sestara, utvrđuju koeficijenti za magistre sestrinstva i za neka druga radna mjesta.

Naglasio je kako na sva pitanja, kao i pitanje beneficiranog staža, Ministarstvo zdravstva nudi odgovore i rješenja u skladu sa zakonima i objektivnim financijskim mogućnostima sustava.

>>>Sindikat socijalnih radnika: ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene izazivaju revolt i otpor

Pozvao je na dijalog u pronalaženju prihvatljivih rješenja. Ali, kada se pitanja i teme, umjesto Ministarstvu zdravstva, upućuju na druge adrese u društvu, onda prosvjed ima neke druge ciljeve, smatra Beroš.

“Pitanja zdravlja i liječenja svima su zajednička, jednako pogađaju svakog pa im tako moramo pristupati i rješavati ih”, napomenuo je dodavši kako je na zdravstvenim djelatnicima najveća zadaća i odgovornost.

Zato nam je, posebno u vremenu u kojem živimo, potrebno više međusobnog razumijevanja i potpore jednih drugima, poručio je Beroš.

Comments (1)

  1. […] Beroš podržava prosvjed medicinskih sestara i tehničara, brani ‘humanizam&… 23/09/2021 […]

Comments are closed.