Biznis i ekonomijaPreporučeno

Besplatno krpanje odjeće, bojkot Crnog petka u Belgiji

Foto: Kerstin Riemer/Pixabay

Belgijanci, kupci i trgovci, u petak su odbacili pridjev “crni”, odolijevali snižavanju cijena i masivnoj potrošnji.  

Brojne su trgovine odbile ponuditi popuste, dok su pojedini trgovci otišli korak dalje pa bojkotirali dan i ostali zatvoreni.

>>>Ameri na Crni petak potrošili rekordnih 9 milijardi dolara | Adobe Analytics

“Zeleni petak – zatvoreno 25. studenoga – besplatno pokrpajte svoju odjeću” pisalo je umjesto poziva i promo postotaka u oglasu na izlogu trgovine Xandres u flamanskom gradu Gentu.

Fatamorgana

Slični su pozivi upućeni i iz drugih outleta, radnici su u petak u sjedištu kompanije popravljali odjeću koja se može podići u trgovinama.

“Ideja iza Crnog petka je kupiti što je više odjeće moguće uz najveće moguće popuste. To se ne podudara s našom filozofijom održivosti,” rekao je glavni direktor tvrtke, Patrick Desrumaux, za Reuters.

>>>Više od 200 brendova bojkotira Crni petak u Francuskoj: Le Parisien (2019.)

“Danas kod nas ne možete kupiti ništa. Sve su naše trgovine zatvorene, zatvoren je webshop i umjesto da prodajemo mi ćemo odjeći dati dulji vijek popravcima sve odjeće koja se donese.”

Brojni kupci u lučkom gradu srednjovjekovnog štiha podržavaju njegova promišljanja.

“Ako nešto trebam, kupit ću to kad zatreba. Ne vjerujem u cijene Crnog petka. Uvijek sam imao osjećaj da nas varaju: prvo cijene odu gore, i onda na to dobiješ nekakav popust,” rekao je umirovljeni cvjećar Bart Vanderelsken.

>>>Recesijski blues pogoduje skromnijim, diskontnim i malim proizvođačima, velikim trgovcima

Xandres nije jedini trgovac koji se opire porivima.

Lanac Dille & Kamille, koji prodaje opremu za kuću i okućnicu, u petak je također zatvorio sve online i offline trgovine u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Njihova je trgovina u Ghentu prolaznike pozivala na šetnju.

“Sreću ćete pronaći u prirodi, ne u popustima,” pisalo je na znaku.

>>>‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

Tycho Van Hauwaert, stručnjak za kružno gospodarstvo u grupi za okoliš BBL, očekuje da će trend “Zelenog petka” prihvatiti i druge trgovine dok kupci povezuju svoje navike s klimatskim promjenama.

>>>HalfPrice stigao u Hrvatsku, ponudio premium brendove uz sniženja do 80 i više posto

“Crni petak samo potpiruje vatru potrošnje na potrošnu robu… cirkularnost bi trebala postati norma, što znači proizvode koji traju dulje, proizvode koji se mogu popraviti, proizvode koji se mogu reciklirati,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima