Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Bez izuzeća’: SAD nameće politiku nultog uvoza iranske nafte

Mike Pompeo; Foto: Gage Skidmore

Američki State Department priprema sankcije za sve nacije koje još uvijek uvoze iransku naftu, javio je u nedjelju The Washington Post.

Državni tajnik Mike Pompeo će službenu najavu o  ukidanju izuzeća pojedinim državama i kompanijama isporučiti danas a odluka će ponajviše utjecati na Japan, Južnu Koreju i Tursku.

“Cilj politike je poskupljenje malignog ponašanja Irana i snažnije adresiranje širokih prijetnji miru i sigurnosti njihova režima,” kazao je izvor iz State Departmenta za Washington Post.

>>>Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

Američki dužnosnici su početkom travnja rekli da ubrzano rade na potpunom odsijecanju Irana s globalnog tržišta naftom, a Pompeo bi danas trebao potvrditi da će iranske sirovine nadomjestiti novim i raskošnijim ugovorima s drugim dobavljačima poput Saudijske Arabije.

“Cilj politike je poskupljenje malignog ponašanja Irana i snažnije adresiranje širokih prijetnji miru i sigurnosti njihova režima,”

Prema pisanju Washington Posta, američki predsjednik Donald Trump je prošlog tjedna o pitanju poveo niz telefonskih razgovora, uključujući s princem Mohammed bin Zayed Al Nahyanom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

>>>SAD do grla u nafti

“Politika nultog iranskog uvoza potječe od tajnika Pompea,” rekao je viši dužnosnik. “On je tu politiku izvršio kroz usku koordinaciju s predsjednikom na svakom koraku puta. Budući da izuzeća nisu donijela željene rezultate, mi sad možemo najaviti nultu razinu uvoza.”

Trump je u svibnju prošle godine SAD unilateralno povukao iz Iranskog nuklearnog sporazuma.

Europska unija je u posljednjim mjesecima uložila velike i zasad neuspješne napore da kompanijama na starom kontinentu kroz alternativni sustav plaćanja osigura pristup iranskom tržištu nafte, no te su mjere ionako upitne vrijednosti budući da SAD privatnim kompanija koje posluju s Iranom automatski brani ulazak na američko tržište.