PreporučenoTech

Bezos predstavio maketu landera: vrijeme je da se vratimo na Mjesec – ovaj put da bi tamo ostali

Poduzetni milijarder Jeff Bezos, vlasnik Amazona i tvrtke za komercijalizaciju svemira Blue Origin, u četvrtak je predstavio maketu budućeg landera na Mjesec i ponudio niz detalja o strategiji koju razvija s američkom vladom čiji je cilj uspostava lunarne baze u roku od pet godina.

>>>Idemo

Bezos je na raritetnoj predstavi za medije u Washingtonu rekao da će lander, nazvan “Plavi Mjesec”, teret moći ispustiti i dostaviti tijekom putovanja do zemljina satelita ili nakon slijetanja na njegovu površinu.

“Vrijeme je da se vratimo na Mjesec – ovaj put da bi tamo ostali,” rekao je opisujući “Plavi Mjesec” kao svemirsku letjelicu visine dvokatnice s dovoljno prostora da na mjesečevu površinu dostavi četiri velika rovera.

“Ovo je nevjerojatno vozilo i ide na Mjesec,” dodao je.

Uz lander, Blue Origin sa sjedištem u Kentu, Washington, razvija i dvije rakete. “New Shepard” za kratke turističke letove u gornjim sferama atmosfere i “New Glenn” za podizanje teškog tereta, uključujući satelite. Shepard bi s komercijalnim podorbitalnim letovima mogao krenuti do kraja ove godine, a Glenn bi trebala biti zgotovljena do 2021.

“Svim sredstvima”

Američki potpredsjednik Mike Pence u ožujku je zatražio od NASA-e da razradi svemirsku platformu za lunarnu orbitu i američke astronaute stavi na mjesečev južni pol do 2024. “koristeći sva neophodna sredstva.”

“Ja to volim,” rekao je Bezos o roku. “To je ispravna stvar za napraviti i mi možemo pomoći da se ta vremenska crta postigne.”

NASA je već bacila oko na južni pol Mjeseca kao izglednu lokaciju za postaju jer vjeruje da tamo ima zaleđene vode od koristi za raketno gorivo ili čak pitku vodu.

Bezos često pripovijeda o široj viziji budućnosti u kojoj milijuni ljudi žive i rade u svemiru zbog čega žustro radi na komercijalizaciji Blue Origina. Njegovo htijenje dijele i drugi milijarderi potpomognuti velikom količinom privatnog kapitala, uključujući Elona Muska čiji je SpaceX u posljednjim mjesecima izrazito aktivan ili novostvorene moćnike kakav je United Launch Alliance, utemeljen kroz partnerstvo Boeinga i Lockheed Martina.