Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bezos prodajom dionica Amazona u tjedan dana ‘podignuo’ 2.8 milijarde dolara

Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, u posljednjih je tjedan dana prodao dionice kompanije u vrijednosti 2.8 milijarde dolara, pokazuju podaci Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima.

Bezos je lani za Business Insider rekao da prodajom dionica Amazona namjerava financirati svoju tvrtku za osvajanje i komercijalizaciju svemira Blue Origin, ali je iznos koji otkriva izvješće regulatorima značajno veći od tada navedenih financijskih injekcija “od oko milijardu dolara godišnje”.

Povlačenje novca sugerira da Bezos kreće u realizaciju nedavno predstavljenih planova za turističke izlete u bestežinsko stanje i uspostavu baze na Mjesecu.

>>>Bezos predstavio maketu landera: vrijeme je da se vratimo na Mjesec – ovaj put da bi tamo ostali

Uz lander za slijetanje na Lunu, Blue Origin sa sjedištem u Kentu, Washington, razvija i dvije rakete. “New Shepard” za kratke turističke letove u gornjim sferama atmosfere i “New Glenn” za podizanje teškog tereta, uključujući satelite. Shepard bi s komercijalnim podorbitalnim letovima mogao krenuti do kraja ove godine, a Glenn bi trebala biti zgotovljena do 2021.

Bezos bi dio “podignutog” novca mogao usmjeriti i u filantropiju.