Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bezosu totalna kontrola nad poslovnim carstvom, MacKenzie titula treće najbogatije žene svijeta

Screenshot: YouTube/Recode

Jeff Bezos će zadržati upravljačku kontrolu nad svojim cjelokupnim udjelom od 143 milijarde dolara u Amazonu, dok će njegova bivša supruga MacKenzie prema sporazumnom razvodu posjedovati 25 posto tih dionica, javio je par u četvrtak u odvojenim objavama na Twitteru.

>>>VIDEO: Amazon predstavio dron dizajniran za osvajanje regulatora i tržišta

MacKenzie Bezos, čiji udjel ugrubo vrijedi oko 36 milijardi dolara, razvodom postaje treća najbogatija žena svijeta, a Jeff Bezos zadržava titulu najimućnije osobe prema Forbesu.

Par je kroz odvojene objave na Twitteru otkrio da je MacKenzie bivšem suprugu prepustila i svoje upravljačke interese u Washington Postu, koji je Jeff Bezos kupio u 2013. godini, odnosno Blue Originu, kompaniji čiji je cilj “komercijalizacija svemira”.

“Zahvalna što je završio postupak  razvoda braka s Jeffom,” napisala je MacKenzie Bezos u tweetu o sporazumu, ujedno i njenoj jedinoj objavi od početka mjeseca.

Amazon, najveći svjetski online trgovac, u obavijesti regulatorima navodi da će na ime MacKenzie Bezos biti registrirano 4 posto izdanih dionica, njima će i dalje upravljati Jeff Bezos, osim ako se MacKenzie ne odluči na njihovu donaciju u neprofitne svrhe ili prodaju na otvorenom tržištu.

>>>Radnici Amazona u Poljskoj traže kraj privremenih ugovora, udvostručenje plaća

Investitori su pozdravili sporazum. “On sa stola miče brojna pitanja, s puno manje turbulencija nego što ste mogli očekivati,” izjavio je jedan od velikih investitora u Amazon pod uvjetom anonimnosti za Reuters.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima