PolitikaPreporučeno

‘Bezrazložni optimizam’ Johnsona, potvrda Lagarde i postupak protiv Mađarske: EU brifing

Ovaj tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, a britanski premijer Boris Johnson sastaje se u Luxembourgu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

Pitanje brexita bit će i jedna od tema na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.  U srijedu je predviđena rasprava na kojoj će biti i glavni europski pregovorač za brexit Michel Barnier.

U ponedjeljak će se u Luxembourgu na radnom ručku sastati britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Sastanak se održava na “neutralnom” terenu, a ne u Bruxellesu, a obrazloženje Europske komisije jest da će Juncker, na svom putu u Strasbourgu na plenarnu sjednicu parlamenta, svratiti u svoj Luxembourg. Na sastanku će biti i glavni europski pregovarač Michel Barnier. Uoči svog prvog susreta s Junckerom od kada je preuzeo premijersku dužnost, Johnson kaže da je optimist i nada se sporazumu prije roka za izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada. S druge strane, Michel Barnier tvrdi da “nema razloga za optimizam” da bi se rješenje moglo postići do summita EU-a 17. i 18. listopada, koji se smatra sastankom “posljednje šanse” za uređeni izlazak Britanije iz EU-a.

U četvrtak će vodstvo Europskog parlamenta donijeti odluku o redoslijedu saslušanja kandidata za povjerenike Europske komisije koja će se održati od 30. rujna do 8. listopada.

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

Glavna prepreka za sporazum je pitanje zaštitnog mehanizma kojim se izbjegava uspostava tvrde granice na irskom otoku. Taj mehanizam predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko alternativno rješenje koje bi omogućilo izbjegavanje graničnih kontrola. Do sada nije predloženo nikakvo konkretno alternativno rješenje koje bi zamijenilo taj zaštitni mehanizam.

Potvrda Lagarde

Od ponedjeljka popodne do četvrtka u Strasbourgu zasjeda Europski parlament. Zastupnici će glasovati o kandidaturi Christine Lagarde za novu predsjednicu Europske središnje banke. Riječ je o pravno neobvezujućem mišljenju. Konačnu odluku donosi Vijeće EU-a, koje je u postupku donošenja odluke, dužno zatražiti mišljenje Europskog parlamenta, ali koje nije obvezujuće. Očekuje se da će Lagarde dobiti pozitivno mišljenje. Lagarde će u studenom zamijeniti sadašnjeg predsjednika ECB-a Marija Draghija.

>>>Lagarde će komunikacijom uhvatiti uši običnih ljudi

Zastupnici će također raspravljati o dezinformacijama i upletanju stranih faktora u izborne procese u EU i državama članicama, o čemu će u četvrtak izglasati rezoluciju.

Raspravljat će se također o požarima u Amazoniji, stanju u Hong Kongu, klimatskim promjenama.

Postupak protiv Mađarske

U Bruxellesu se u ponedjeljak održava Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica.

U okviru postupka predviđenog člankom 7, Vijeće će održati prvo saslušanje u slučaju Mađarske. Članak 7 kao krajnju mjeru predviđa oduzimanje prava glasa u zemlji članici u slučaju ustrajnog kršenja vladavine prava. Takav postupak je već ranije pokrenut protiv Poljske.

>>>Nadnacionalna presuda udarila poljsku vladu, osnažila neovisnost svih nacionalnih sudova

Taj postupak protiv Mađarske pokrenuo je prije godine dana Europski parlament, ali su austrijska i rumunjska predsjedništva uspjela odgoditi raspravu o tome na Vijeću. S druge strane, finsko predsjedništvo je vladavinu prava stavilo u središte svoga programa. Mađarski ministar će imati sat vremena za odgovore na primjedbe koje je u svojoj rezoluciji istaknuo Europski parlament, a nakon toga će ostali ministri postavljati pitanja.

Vijeće će također razgovarati o radu na usuglašavanju Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027.