Politika

Biden: brojke govore o jasnoj i uvjerljivoj pobjedi | američki predsjednički izbori uživo

Joe Biden; Foto: Fox News/YouTube

Demokrat Joe Biden u petak je rekao da će osvojiti predsjedanje Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je njegova prednost u ključnim saveznim državama u posljednja 24 sata nastavila s još uvijek skromnim, ali postojanim rastom.

>>>Novi američki predsjednik je Joe Biden | AP

“Brojke nam govore … o jasnoj i uvjerljivoj pobjedi: Mi ćemo pobijediti u ovoj utrci,” rekao je Biden, dodavši da se zajedno s potencijalnom prvom crnačkom potpredsjednicom Kamalaom Harris već priprema za ulazak u Bijelu kuću.

On je izrazio nadu da će pobjednički govor održati u subotu.

Aktualni republikanski predsjednik Donald Trump u petak se držao podalje od očiju javnosti. “Joe Biden ne bi trebao pogrešno potraživati ured predsjednika. Ja bih također to mogao zahtijevati. Pravni postupci tek počinju!” objavio je na Twitteru nakon što je svoju “veliku pobjedu” proglasio još na izborni dan, 3. studenoga, prije nego što su prebrojeni milijuni glasova.   

Posljednji podaci od 7 sati ujutro po srednjeeuropskom vremenu otkrivaju da je Biden povećao sramežljivu prednost u Pennsylvaniji, Georgiji, Arizoni i Nevadi, četiri savezne države koje će odlučiti o pobjedniku.

Situacija u ‘swing’ državama u 7:00, 7. studeni; AP/Google

Biden je subotu imao 4.1 milijun “popularnih glasova” više od Trumpa, on je rekao da su mu Amerikanci dali mandat za hrvanje s pandemijom koronavirusa, ekonomskim nevoljama, klimatskim promjenama i sustavnim rasizmom. Birači su “jasno rekli da žele da se zemlja ujedini, a ne da nastavi s razdvajanjem,” izjavio je.

Dan treći

U petak ujutro, trećeg dana prebrojavanja glasova, američka predsjednička utrka ostaje napeta, neizvjesna i psihotična.

Sukladno očekivanjima, demokratski izazivač Joe Biden u posljednja je 24 sata smanjio prednost Trumpa u Georgiji i Pennsylvaniji.

Trump je u Georgiji u 9:00 imao manje od 1000 glasova prednosti.

Situacija u Georgiji i Pennsylvaniji u 9:00, 6. studeni; AP/Google

Dok je Europa spavala, u “ratnoj sobi” Donalda Trumpa rasli su gnjev i nervoza. Uočljiva je jasna korelacija između gubitka prednosti i Trumpovih baraža optužbi o izbornoj krađi i prijevari. Twitter je u posljednjih desetak sati kao “prijeporne ili zavaravajuće” označio 6 od 10 njegovih cvrkuta.

“Dekapitacija” Stevea Bannona

Steve Bannon, bivši glavni strateg Bijele kuće naširoko prihvaćen kao arhitekt Trumpova uspona i prve izborne pobjede u 2016. godini, u petak se suočio sa “zabranom na neodređeno vrijeme” na Twitteru nakon što je u videozapisu podijeljenom širom društvenih mreža rekao da bi glavnom nacionalnom epidemiologu i stručnom savjetniku Bijele kuće za odgovor na koronavirus Anthonyju Fauciju i direktoru FBI-ja Christopheru Wrayu trebalo “odrubiti glave i staviti ih na kolčeve” ispred ulaza u Bijelu kuću.

“Glave bih stavio na kolce. Stavio bih ih na dva ugla Bijele kuće kao upozorenje saveznim birokratima. Ili ste prihvatili program ili vas više nema,” rekao je Bannon u videu.

Facebooku je trebalo desetak sati da ukloni sadržaj, YouTubeu nešto manje, dok je Twitter relativno brzo reagirao “vječnim” bannom Bannona.

Biden preuzeo vodstvo u Georgiji i Pennsylvaniji

Joe Biden je oko 12 sati prema srednjeeuropskom vremenu preuzeo vodstvo u jednoj od presudnih saveznih država, Georgiji, koja nosi 16 elektorskih glasova. Preokret u njegovu korist kasnije je zabilježen i u Pennsylvaniji s 20 elektorskih glasova.

AP/Google
Dan drugi

U četvrtak ujutro po srednjeeuropskom vremenu republikanski američki predsjednik u potrazi za drugim mandatom Donald Trump igra bunker, dok se demokratski izazivač Jod Biden približava golu.

Biden u drugom danu prebrojavanja listića drži 264 elektorskih glasova, njegov protivnik kroz noć je ostao ukopan na njih 214.

AP/Google

New York Times jutros je dostavio newsletter s naslovom: ‘Trumpov put prema pobjedi postaje sve uži”, poigravajući se s izglednim scenarijama.

Prema izvoru, demokratski izazivač može pobijedti u Pennsylvaniji (20 elektorskih glasova) gdje Trump još uvijek ima prednost, no glasovi poslani poštom ili predani prije dana izbora naizgled izrazito favoriziraju Bidena koji je u posljednja 24 sata preuzeo lead u Nevadi (6 elektorskih glasova) i Arizoni (11 elektorskih glasova).

Situacija u ‘swing državama’, 5. studeni, 8:00; AP/Google

NYT navodi i treći, manje izgledan, no također moguć scenarij u kojem Biden pobjeđuje u Georgiji (16 elektorskih glasova) gdje s još oko 2% neobrašenih listića traje “mrtva trka”.

Prema aktualnom rasporedu na terenu, ako Trump izgubi Pennsylvaniju, gubi i izbore, zbog čega administracija u toj saveznoj državi trpi velik pritisak njegovih pobornika off i online. Trump je na Twitteru ponovno sugerirao, bez dokaza, da se na biračkim mjestima odigrava prijevara dok su njegovi poklonici počeli remetiti proces s prosvjednim okupljanjima u kojima viču “zaustavite prebrojavanje!”

Napetosti rastu

Predsjednik Trump u četvrtak je podnio tužbu i zatražio novo prebrojavanje još nepribrojenih glasova. Reuters javlja da napetost raste.

Oko 200 pobornika Trumpa, od kojih su neki naoružani vatrenim oružjem, okupilo se ispred biračkog ureda u Phoenixu, Arizona, nakon neosnovanih glasina da se glasovi ne broje.

Policija je prosvjednike protiv Trumpa uhitila u Gradu New Yorku, Portlandu i Oregonu. Ova ili ona strana duboko podijeljene Amerike ususret vikendu planira i najavljuje na stotine okupljanja.

U nastavku pročitajte o dosadašnjem tijeku američke izborne utrka koja ostaje neizvjesna i sve napetija, off ili online.

Kladionice favoriziraju Trumpa – izborni dan – 3. studeni

Američki predsjednik Donald Trump u prvim se satima srijede na online kladionicama od izglednog gubitnika uvrgnuo u očitog favorita, otkrivaju podaci triju agregatora.

Novozelandska kladionica PredictIt je odnose za pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena s jučerašnjih 61 cent za Bidena naprema 44 centa za Trumpa, preokrenula na 62 centa za Trumpa i 37 centa za Bidena. Servis se u izbornoj noći na trenutak srušio uslijed aktivnosti i oklada.

>>>Tjeskoba i strah na američkim predsjedničkim izborima

Britanska kladionica Betfair istovremeno je izglede Trumpa za pobjedu revidirala s jučerašnjih 39% na 75%. Šanse Bidena pale su s 61% na 25%.

“Trump je značajno pretekao Bidena i sada je na pole positionu, sugerirajući da bi noć mogla biti vrlo nervozna za Bidena,” rekao je za Reuters glasnogovornik Betfaira Sam Rosbottom.

>>>Wall Street brije na pobjedu Bidena

Smarkets, također sa sjedištem u Britaniji, Trumpu jutros daje 55% šansi za pobjedu, u odnosu na 39% zabilježenih u utorak prilikom otvaranja biračkih mjesta. Izgledi Bidena u istom su razdoblju pali sa 61% na 45%.

Trump osvojio Texas, ključnu Floridu

Pojedine agencije i američki mediji u srijedu oko sedam sati ujutro na temelju do sad prebrojanih glasova projiciraju pobjedu Trumpa u Texasu i Floridi.

Florida je generalno prihvaćena kao ključna za pobjedu Trumpa te zajedno s Texasom nosi velikih 67 od 270 “elektorskih glasova” (eng. Electoral votes) potrebnih za pobjedu.

Biden je u 7:23 imao 224 a Trump 213 elektorskih glasova:

AP/Google
Biden favorit u Arizoni, neizvjesnost među “swingerima”

Iako su nade i šanse Bidena za odrješitu pobjedu usahle, 77-godišnjak je u Delawareu gdje čeka rezulate izbora rekao da se “osjeća dobro” u trenutnoj situaciji.

Projekcije sugeriraju da bi on mogao osvojiti Arizonu, u pravilu postojano konzervativnu saveznu država koja nosi 11 elektoralnih glasova, dok je utrka u drugim “swing” državama; Georgiji, Pennsylvaniji, Wisconsinu, Michiganu i Sjevernoj Carolini krajnje neizvjesna, pa bi se rezultati mogli čekati danima.

Iako je Trump već započeo s proglašavanjem “velike pobjede”, Biden je rekao da će “pobjednika proglasiti američki narod.”

“Mi vjerujemo da smo na putu pobjede u ovim izborima,” rekao je.

The Associated Press je u 9 sati ujutro po srednjeeuropskom vremenu proglasio pobjedu Bidena u Arizoni.

Trump proglasio pobjedu, prijevaru

Donald Trump je oko 9 sati ujutro prema srednjeeuropskom vremenu proglasio pobjedu na američkim predsjedničkim izborima izazivajući gnjev na društvenim mrežama.

Proglas stiže iako na obradu čekaju još milijuni glasačkih listića.

“Iskreno, mi smo pobijedili na ovim izborima,” izjavio je Trump inzistirajući da je pobijedio u ključnim državama gdje se još uvijek prebrojavaju glasovi.

Primjerice, Trump je pobjedu u Sjevernoj Carolini proglasio na temelju manje od polovice obrađenih listića.

“Ovo je prijevara američke javnosti,” dodao je Trump zaprijetivši postupkom na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država ukoliko se glasanje “odmah ne zaustavi.”

Biden je u 9:00 imao 238 a Trump 213 od ukupno 270 elektorskih glasova:

AP/Google

Nakon 9 sati postaje sve jasnije da je Trump zaigrao na scenarij kojeg su se pribojavali mnogi, pozicionirajući se za osporavanje glasova koji su uslijed pandemije koronavirusa poslani poštom. Washington Post je 20. listopada javio da je prije izbornog dana, osobno ili putem pošte glasalo više od 100 milijuna birača.   

Twitter i Facebook su proglase o pobjedi označili kao “potencijalno obmanjujuće.” Facebook je Trumpovoj objavi dodao etiketu: “konačni rezultati mogu se razlikovati od inicijalnih jer će se  brojanje glasačkih listića nastaviti danima ili tjednima. “

Broj obrađenih glasova i situacija u “swing” državama u 9:45 sati:

AP/Google
Napeto u “Pojasu hrđe”

Utrka je u 10 sati postala još napetijom, dosadašnji rezultati sugeriraju da Bidenu za pobjedu treba većina glasova u dvije od tri savezne države – Wisconsin, Michigan i Pennsylvanija – iz takozvanog “Pojas hrđe” povijesno naklonjenog demokratskim kandidatima.

Biden za Trumpom kaska na sve tri bojišnice, ali bi mu glasovi poslani poštom ili predani prije izbornog dana trebali pogodovati.  

Pennsylvania je oko 10 sati javila da nije obrađeno više od 1.4 milijuna glasačkih listića predanih poštom uz upozorenje da bi konačni rezultat mogao kasniti danima.  

Zanimljiva je i situacija u totalno neizvjesnoj Georgiji gdje je Trump u startu prebrojavanja uživao ugodnu prednost koja se u međuvremenu istopila. Ukoliko Biden osvoji Georgiju, za pobjedu će mu dostajati i samo jedna od tri države iz “Pojasa”.

“Crvenilo” na burzama

Budućnosnice na američkim burzama u srijedu sugeriraju “krvarenje” i pad većine indeksa. Wall Street se ususret izborima “kladio” na izravnu pobjedu Bidena, analitičari su u utorak upozorili da bi prijepor oko izbornih rezultata, koji je trenutno više nego izgledan, mogao rezultirati korekcijom.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti.

(izvor ZSE)

Indeks VIX, “mjerilo straha” na Wall Streetu jutros se prenuo za 3.6% sugerirajući rastuću nervozu na tržištima.

New York Time u 11 sati po srednjeeuropskom vremenu javlja da je Biden preuzeo vodstvo u neizvjesnoj utrci u Wisconsinu.

Podnevni preokret na Smarketsu

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u 12 sati po srednjeeuropskom vremenu na kladionici Smarkets ponovno preuzima ulogu favorita. Njegovi su se izgledi u sat vremena popravili s 29% na 56%.

Promjena se odigrala nakon objave privremenih rezultata u Wisconsinu, bilježi Reuters.

“Wild card” West priznao poraz

Bipolarni reper Kanye West “wild card” kandidat čija je navodna svrha bila da odvuče dio lijevo orijentiranih birača od Bidena u korist Trumpa, u jedan je sat poslijepodne po srednjeeuropskom vremenu priznao poraz.

West je u 12 država u kojima se natjecao osvojio ukupno 57,000 glasova.

“Urota”

Nakon osmosatne stanke, predsjednik Donald Trump je u 16:20 sati po srednjeeuropskom vremenu na Twitteru sugerirao urotu.

“Prošle sam noći vodio, često solidno, u mnogim ključnim državama, u gotovo svim slučajevima to su države kojima upravljaju i koje kontroliraju demokrati. Onda je ona (prednost), jedna za drugom počela magično nestajati dok su se pojavile i brojale iznenadne hrpe glasačkih listića. JAKO ČUDNO, a i ‘anketari’ su totalno & povijesno fulali!” napisao je.

Biden u “popularnom” vodstvu

Joe Biden je oko osam sati navečer oborio rekord bivšeg predsjednika Baracka Obame i osvojio najviše pojedinačnih (popularnih) glasova u povijesti američkih predsjedničkih izbora.

The Associated Press javlja da je bivši potpredsjednik dobio povjerenje gotovo 70 milijuna, Trump ga slijedi s podrškom od oko 67 milijuna Birača. Obama je u 2008. godini pobijedio s 69 milijuna glasova. Budući da se utrka nastavlja prebrojavanjem još mnogo milijuna glasačkih listića, moguće je da će do finiša prvog afroameričkog predsjednika zasjeniti i Biden i Trump.

Prema situaciji u srijedu, u osam sati navečer, Biden bi mogao dobiti “popularne” izbore, a Trump elektorske, u scenariju kakav je prije četiri godine iskusila demokratska kandidatkinja Hillary Clinton.

Sramežljiva prednost Bidena

Biden je u devet sati navečer u vodstvu u četiri od sedam odlučujućih saveznih država u kojima će prebrojavanje glasova potrajati. Ako zadrži prednost osvojit će ukupno 43 elektorska glasa čime doseže granicu od 270 glasa nužnih za pobjedu. Trump je istovremeno uživao prednost u tri države koje zajedno nose 51 elektorski glas, ali je 265 nedovoljno za tron.  

Biden je u 21:00 imao 248 a Trump 214 od ukupno 270 elektorskih glasova:

AP/Google

Finiš utrke pratite s Grabancijašem

Comments (1)

  1. […] Biden: brojke govore o jasnoj i uvjerljivoj pobjedi | američki predsjednički izb… 07/11/2020 […]

Comments are closed.