Biznis i ekonomijaPreporučeno

Biden opet grabi u rezerve, hladi cijene nafte ususret izborima

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden, u srijedu je najavio novu emisiju 15 milijuna barela iz naftnih rezervi za izvanredne situacije i njihovo ponovno punjenje u nastojanju da pripitomi cijene motornih goriva ususret izborima koji se održavaju sredinom predsjedničkog mandata.

>>>OPEC+ promišlja veliko stezanje proizvodnje, obranu i uvjetovanje cijena

Potez stiže dva tjedna nakon što je organizacija zemalja izvoznica nafte predvođena Saudijskom Arabijom i s Rusijom (OPEC+) kao pridruženim članom dogovorila smanjenje proizvodnje kako bi poduprla cijene u recesijskom ozračju.

>>>OPEC+ odbacio američku kritiku smanjenje outputa

“S današnjom najavom mi ćemo nastaviti stabilizirati tržišta i smanjivati cijene u vrijeme kada akcije drugih zemalja izazivaju volatilnost,” rekao je Biden u Bijeloj kući.

Samoranjavanje

Za propinjanje cijena nafte i derivata optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu, naglasivši da su cijene pale za 30% u poredbi s povijesnim vrhuncima zabilježenim u drugom tromjesečju.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Optužba je pritom mrvicu prijetvorna, budući da je tržište poremećeno, a cijene unatoč recesijskom bluesu “volatilne” jer je SAD poveo Kanadu i Europsku uniju na embargo ruske nafte.

>>>Biden proglasio embargo na rusku naftu, ‘dramatičan’ rast cijena motornih goriva u Uniji izvjestan

Biden je ponovio poziv američkim energetskim tvrtkama, rafinerijama, dobavljačima i preprodavačima da prekinu s ubiranje rekordnog profita za otkup dionica i investiraju u proizvodnju.

https://twitter.com/TinInvestor/status/1582812077273456640

Cijene “ne padaju dovoljno brzo,” rekao je. “Obitelji trpe bol,” cijene goriva pritišću njihove proračune.

Reuters piše da bi puštanje rezervi trebalo spriječiti propinjanje cijena za potrošače i poduzetnike, dok najava otkupa umiruje industriju jer će vlada ući na tržište ukoliko cijene završe prenisko.

Predizborne brige

Bidenova administracija iz strateških je rezervi (Strategic Petroleum Reserve – SPR) ove godine već otpustila rekordnih 188.5 milijuna barela.

Iako je SPR trenutačno na najnižoj razini od 1984. godine, u njemu se još uvijek nalazi više od 400 milijuna barela nafte, “više nego dovoljno za bilo kakvo izvanredno povlačenje,” rekao je predsjednik.

Najavio je da će otkup na tržištu tražiti na razini od oko 70 dolara, koja kompanijama ostavlja prostor za profit dok je istovremeno povoljna za porezne obveznike.

>>>Povijesno oslobađanje američkih naftnih rezervi nedovoljno za sputavanje cijena | analitičari

Referentna cijena barela u SAD-u u srijedu je kotirala na oko 85 dolara.

Najava je dočekana s kritikom Republikanaca koji Bidena optužuju da u rezerve poseže zbog političkih razloga i izbora, a ne izvanrednog stanja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Biden opet grabi u rezerve, hladi cijene nafte ususret izborima […]

Comments are closed.