PolitikaPreporučeno

Biden za potpredsjednicu odabrao ‘hard core’ ljevičarku Kamalu Harris

Kamala Harris; Foto: CBS Evening News/YouTube

Kandidat za predsjednika američkih Demokrata, Joe Biden, u utorak je za svoju potpredsjednicu odabrao senatoricu Kamalu Harris, učinivši je prvom Azijo-Amerikankom nominiranom za tu dužnost.

Reuters piše da Biden svojim izborom dobiva iskusnu političarku koja se u dosadašnjoj kampanji već pokazala kao snažna sila na bojišnici.

Biden je senatoricu na Twitteru nazvao “neustrašivim borcem za malog čovjeka i jednom od ponajboljih služiteljica javnosti.”

>>>‘Cheap shots’ i lezbijke s konjskim licem u vatrenom krštenju Bloomberga

Harris je na istom mediju odgovorila da je Biden osoba koja može ujediniti od Trumpa razdvojenu Ameriku. Ona je u 2016. godini postala druga crnačka senatorica u povijesti Sjedinjenih Država i zasigurno može animirati Afroameričko biračko tijelo koje je prije četiri godine pokazalo malo volje za podršku tadašnjoj kandidatkinji Hillary Clinton, što je pogodovalo Trumpu.

Biden je kandidaturu za predsjedničku utrku osvojio upravo zahvaljujući primarnim izborima i podršci Afroamerikanaca u Južnoj Carolini te će trebati snažnu crnačku podršku u natjecanju s Trumpom. Harris bi se mogla pokazati ključnom za prevagu u državama poput Michigana, Pennsylvanije ili Wisconsina gdje je aktualni američki predsjednik u 2016. godini prevladao uz male postotke.

Crnačka zajednica i glasači već su pozdravili odabir Harris za potpredsjednicu. “Vidjeti crnačku ženu nominiranu prvi put vraća moju vjeru da je Amerika mjesto gdje svaka osoba može uspjeti bez obzira tko je i otkud dolazi,” rekla je jedna od kandidatkinja za potpredsjednicu, zastupnica Val Demings.

Harris je odmah dobila i podršku bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. “Ona je svoju karijeru posvetila obrani našeg ustava i borbi za narod koji trebaju svoj pošteni dio,” napisao je na Twitteru.

>>>Opičen prvi predizborni skup predsjedničkog kandidata Kanye Westa: VIDEO

Republikanci su odmah nakon najave senatoricu počeli oslikavati kao “radikalnu pripadnicu ljevice” čiji su prioritet krajnje lijeve politike koje uključuju zabranu hidrauličkog frakturiranja ili smanjenje proračuna za policiju.

Trump je u utorak na redovnoj tiskovnoj konferenciji rekao da je Harris “najgora, najstrašnija … i najliberalnija” senatorica i da bi u njegovom taboru bila na “rezervnoj klupi”.