PolitikaPreporučeno

‘Bijes i vatra, pritisak i utjecaj’ | promjena dinamike na ukrajinskoj bojišnici

Foto: CBC News: The National/YouTube

Nakon povlačenja s ranjivih obala jugoistočnog grada Hersona ruske su snage pokušale nove proboje do novih granica Rusije.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Ukrajinska vojska u srijedu je rekla da Herson trpi postojanu osvetničku paljbu iz ruskih tenkova, topništva i minobacača.

NASAMS

Promjena dinamike utječe na politiku Sjedinjenih Američkih Država. Washington je u srijedu od znamenitog američkog proizvođača oružja Raytheon Technologies za Ukrajinu naručio šest Nacionalnih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak (NASAMS) čija je cijena 1.2 milijarde dolara.

NASAMS je distribuirani i umreženi sustav protuzračne obrane kratkog do srednjeg dometa osmišljen u Kongsberg Defense & Aerospaceu.

>>>U Poljskoj zamor, naplaćivanje hrane i stanarine ukrajinskim izbjeglicama

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u srijedu je SAD pozvao i na dostavu američkih sustava zračne obrane Patriot.

Bijes i vatra, pritisak i utjecaj

Predsjednik Vladimir Putin “svoj je bijes i svoju vatru” usmjerio na civilno stanovništvo Ukrajine, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken i još jednom zavjetovao da Rusija neće razjediniti Zapad ili osujetiti nastavak posredničkog rata.

>>>Ukrajina na udaru kamikaza, surovosti ‘generala usuda’ Surovikina | VIDEO

“Grijanje, voda, struja .. to su novi ciljevi predsjednika Putina. On ih udara teško. Ta brutalnost prema ukrajinskom narodu je barbarska,” rekao je tajnik u Bukureštu gdje je sudjelovao na dvodnevnom sastanku NATO-a tijekom kojeg je dogovorena “pomoć” Moldaviji, Gruziji i Bosni i Hercegovini gdje raste “pritisak” ili “utjecaj” Rusije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, novinarima je izjavila da su rezultati vijećanja pokazali kako NATO “apsolutno nije zainteresiran za politička i diplomatska rješenja u Ukrajini”.

Bojišnica

Glavni stožer ukrajinske vojske u srijedu je navečer naveo da se najžešće i najkrvavije bitke vode u istočnoj oblasti Donjeck gdje Rusi traže povratak dominacije i osvajanje značajnog logističkog središta Bahmuta te urbanih naselja Soledar i Opijtne.

Rusija je tijekom povlačenja iz Hersona uništila civilne i druge brodove i srušila prijelaze preko, u blizini ušća široke rijeke Dnjepar.

>>>‘Teška bitka’ za Bahmut | kronologija rata u Ukrajini

“Mi analiziramo namjere okupatora i pripremamo protumjere – čvršće protumjere nego što je to slučaj sada,” rekao je srijedu u redovitom večernjem obraćanju naciji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters