Politika

Bilčik: Srbija ne bi trebala biti centar za dezinformacije Kremlja

Povratak ruske propagande u Srbiju suprotan je opredjeljenju o usklađivanju s politikom Europske unije, poručio je u ponedjeljak izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik u povodu najava o pokretanju programa ruske televizije Russia Today (RT) na srpskom jeziku.

>>>Picula i Bilčik osudili nasilje, političku zloupotrebu vjere u Crnoj Gori

“Djela govore više od riječi. Vidjeti kako se ruska propaganda grandiozno vraća u Srbiju kroz pokretanje Russia Today u suprotnosti je s opredijeljenošću Srbije da radi na usklađivanju s vanjskom politikom EU-a”, objavio je slovački europarlamentarac na Twitteru.

Portal Sputnjik objavio je u nedjelju da će ruska državna televizija Russia Today na srpskom jeziku uskoro početi s radom, a da će glavna urednica biti Jelena Milinčić, kćerka urednice ruskog portala Sputnjik Ljubinke Milinčić.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

Zemlja koja ozbiljno želi pristupiti Uniji “ne bi trebalo biti Kremlju centar dezinformacija”, ocijenio je Bilčik.

Ratna propaganda

Emitiranje ruskih državnih medija RT i Sputnjik je, odlukom Vijeća Europe iz svibnja ove godine, obustavljeno na teritoriju cijele Unije.

Ocjena Bruxellesa je da su ti mediji važni instrumenti u “poticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine, a istodobno i izravna prijetnja javnom redu i sigurnosti unutar EU-a.

>>>Ruski regulator blokirao Google vijesti | rat u Ukrajini

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u ponedjeljak da sve države zapadnog Balkana trebaju uskladiti svoje vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i uvesti sankcije Rusiji.

“Očekujemo od svih zemalja zapadnog Balkana da usklade svoje vanjske politike s onom Europske unije i uvedu sankcije Rusiji”, izjavio je Grlić Radman uoči sastanka šefova diplomacija država članica Unije.

>>>Grlić-Radman: očekujemo srpske sankcije Rusiji, kandidatski status za BiH

Od zemalja zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji i odbija se uskladiti s vanjskom politikom EU-a, objašnjavajući svoje stajalište zaštitom državnih i nacionalnih interesa, dok u vrijeme energetske krize ima osiguranu opskrbu ruskim plinom i nastoji sačuvati dobre političke i gospodarske odnose s Moskvom.

Pratite nas na Google vijestima