Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bilješke otkrivaju rastuću zabrinutost ECB-a, ukopavanje inflacije

Christine Lagarde; Foto: European Council

Krojači monetarnih smjernica Europske središnje banke (ECB) na posljednjem su vijećanju održanom 7. i 8. rujna pokazali rastuću zabrinutost da bi se inflatorni pritisci u europodručju mogli “ukopati” i postati postojani zbog čega je agresivno stezanje politike nužno čak i ako rezultira gospodarskom slabošću ili recesijom.

>>>ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika

ECB je sa sastanka izašao s većom od očekivane korekcijom referentne kamatne stope za 75 baznih bodova (0.75%) i signalizirao daljnje poskupljenje zaduživanja uz obrazloženje da se ubrzana inflacija cijena energenata sada širi i preljeva u proizvodne i ugostiteljske sektore.  

Iako su pojedini članovi upravnog vijeća zagovarali stezanje za 50 bodova, “veliki je broj” podržao snažniju korekciju što je u konačnici prigrljeno u suglasju.

>>>Gase se tiskare središnjih banaka

Inflacija počinje bivati samoodrživom, do točke na kojoj čak i projicirano značajno slabljenje rasta neće biti dovoljno da inflaciju vrati na cilj,” piše u bilješkama sa sastanka čiji je sadržaj postao javnim u četvrtak.

>>>De Guindos pozvao banke da osnaže pričuve, upozorio na nesolventnost

“Inflacija je daleko previsoka i izgledno će ostati iznad cilja Upravnog vijeća kroz produljeno razdoblje.”

Samoodrživost

Vijeće je zaključilo da recesija postaje “sve izglednijom” ali da rizici od rasta inflacije ostaju veći od prijašnjih predviđanja.

“Očekivano slabljenje gospodarske aktivnosti ne bi bilo dovoljno za smanjenje inflacije u značajnoj mjeri i samo po sebi ne bi vratilo projiciranu inflaciju na cilj,” piše u izvještaju.

>>>Glavni ekonomist ECB-a najavio ‘bol’

Vijeće je ostalo relativno opušteno oko dugoročnih očekivanja uz procjenu da će uočljivi izostanak brzog rasta plaća ohladiti cijene.

Inflacija u eurpodručju u rujnu je ubrzala na 10% i razinu koje pojedine članice nisu zabilježile više od sedam desetljeća.

Stezanje u recesiji

ECB signalizira a tržišta očekuju nastavak stezanja za još 75 baznih bodova nakon vijećanja u listopadu.

Predsjednica banke, Christine Lagarde, kaže da će stope rasti dok ne dosegnu “neutralnu razinu” na kojoj ne potiču niti koče rast.

>>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke

Iako nema univerzalno prihvaćene procjene nominalnih neutralnih stopa, ekonomisti i krojači smjernica procjenjuju da one za eurozonu kotiraju između 1.5% i 2%, što znači da bi ECB cilj mogao postići do kraja godine.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

Iako se inflacija nastavlja propinjati, gospodarske aktivnosti u pojedinim članicama propadaju i pojedini analitičari procjenjuju da bi se europodručje već moglo nalaziti u recesiji.

ECB će sljedeće vijećanje održati 27. listopada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Bilješke otkrivaju rastuću zabrinutost ECB-a, ukopavanje inflacije […]

  2. […] >>>Bilješke otkrivaju rastuću zabrinutost ECB-a, ukopavanje inflacije […]

Comments are closed.