PreporučenoTech

#BillGatesBioTerrorist, scenarij majmunskih boginja iz 2021. i drugi trendovi | FactCheck

Korisnici društvenih mreža širom svijeta u posljednjim danima naširoko šire dokument Inicijative za nuklearne prijetnje (engl. Nuclear Threat Initiative, NTI) iz 2021. godine u kojem se razmatra, ovih dana u zbilju pretočeni scenarij pandemije majmunskih boginja.

>>>Opustite se, SAD ima dovoljno cjepiva za cijelu populaciju | crtice o majmunskim boginjama

NTI je neprofitna organizacija posvećena suzbijanju i prevenciji nuklearnih i bioloških prijetnji.

Prijeporni dokument, koji se zabavlja i poigrava scenarijem “biološke prijetnje s ozbiljnim posljedicama”, predstavljen je na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti u ožujku 2021. godine i promišlja pojavu neuobičajenog soja virusa majmunskih boginja u fiktivnoj naciji “Briniji”.

Skripta, geografska zagonetka

Scenarij se temelji na terorističkom napadu “patogenom proizvedenim u laboratoriju s neprimjerenim mjerama sigurnosti i slabim nadzorom.” Jednom oslobođen virus na globalnoj razini izaziva više od tri milijarde zaraza i 270 milijuna smrti.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Pojedini korisnici društvenih mreža navedeno prihvaćaju kao dokaz da je aktualna, geografski i znanstveno zagonetna pojava majmunskih boginja, umjetno izazvana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da nije u posjedu dokaza koji bi sugerirali mutaciju virusa majmunskih boginja koji je iz nejasnih i za sad neobjašnjivih razloga i pobuda odlučio iskočiti iz endemskih okvira zapadne i središnje Afrike i simultano navratiti u više nego manje isključivo zapadnjačke dijelove svijeta – Europsku uniju, SAD, Kanadu, Britaniju i Australiju.

“S Münchenske konferencije o sigurnosti u 2021. Simulacija epidemije majmunskih boginja. Cijeli dokument. Oni nam UVIJEK govore,” piše u jednoj od objava na Twitteru

Uobičajena rabota

Reutersov tim za provjeru činjenica piše da simpoziji i scenariji priprema za pandemije, biološke, nuklearne i druge ugroze nisu neuobičajeni pa sami po sebi ne predstavljaju dokaz da su iste planirane. Pripreme za najgore slučajeve uobičajene su i u drugim profesijama, primjerice geologiji ili vatrogastvu.

>>>Siromašnije zemlje u mjesec dana odbile više od 100 milijuna doza cjepiva

Jaime Yassif, potpredsjednik za Globalnu biološku politiku i programe pri NTI-u, na upit je odgovorio da se njegova organizacija redovito poigrava s različitim fiktivnim scenarijima i da je u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 rasprava o tome kako pospješiti globalne mehanizme prevencije bila žurna i nužna.

Naveo je da su majmunaste boginje odabrane jer su bile prigodne za promišljanja o prevenciji i scenarijima.

“Činjenica da nekolicina zemalja trenutačno proživljava epidemije majmunskih boginja čista je slučajnost,” rekao je. “Ključni zaključak naše vježbe nije specifičan patogen u našem fiktivnom scenariju; već činjenica da je svijet užasno nepripremljen za zaštitu od budućih pandemija i da moramo poduzeti hitne mjere za rješavanje te ranjivosti.”

>>>‘Skinite maske da možete namirisati sranje’ | prosvjed protiv covid režima u Bruxellesu

Reuters bilježi nekolicinu drugih “vježbi” NTI-ja koje se zabavljaju različitim, više ili manje realnim i izglednim scenarijima te potom gradi solidnu “presudu” kako nema dokaza da je spomenuto poigravanje s možebitnim dokaz da su aktualna žarišta planirana.

“Nestašica” boginja, teoretiziranja na dalekom istoku

Korisnici kineskih društvenih mreža također naširoko nagađaju i teoretiziraju da bi vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama mogle biti izvorište friške zdravstvene ugroze.

>>>Prva afrička tvornica covid cjepiva pred zatvaranjem uslijed apsolutnog izostanka narudžbi

Oznake (#hashtags) povezane s izvješćima o “zapadnjačkim majmunskim boginjama” u ponedjeljak su krasile 51 milijun objava na najpopularnijoj kineskoj društvenoj mreži Weibo.

>>>‘Samo ulaz. Nema izlaza’: distopijsko covid ludilo okužilo Kinu

Bloombeg bilježi da je osobitu pažnju privukla objava kineske nacionalističke “influencerice” Shu Chang koja je sa 6.41 milijun sljedbenika i sljedbenica podijelila prezentaciju NIT-a.

Ovo je “plan Sjedinjenih Američkih Država da puste biološkim inženjeringom dobivene majmunske boginje,” nabacila je Chang.

Neovisna opažanja

Grabancijaš neovisno bilježi da su prve reakcije društvenih mreža na pojavu nove zdravstvene ugroze neposredno nakon što je rat u Ukrajini na Zapadu “preko noći” dokinuo COVID krizu fascinantno negativne.

>>>Kolakušić komentirao produljenje ‘covid ludila’, zažario Twitter | VIDEO

Ilustracije radi, jedna od istaknutih javnih osoba koja se rado zabavlja i poigrava sa scenarijima zdravstvenog i inog usuda, majmunskih i drugih boginja, je Bill Gates.

Njegova su gledišta, izravno ili neizravno lobiranje za farmaceutsku industriju postojani predmet kritike već godinama, no ona nikad nije bila toliko silovita kao posljednjih dana u kojima je oznaka #BillGatesBioTerrorist iskorištena nebrojeno puta.

>>>Bill Gates: iznenađen sam ‘uistinu zlim i ludim’ teorijama zavjera o pandemiji

O silini trenda svjedoči detalj da je spomenuti #tag 23. svibnja samo u Španjolskoj iskorišten u 83.6 milijuna “cvrkuta”.

Oznaku “bio-terorističke izvornosti” (#vonderLeyenBioTerrorist) dobila je, iako u daleko manjem broju, i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čija je uloga u širenju covid straha i panike, covid korupcije i profiterstva, zabilježena na našim stranicama.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Puls javnost u Americi ispitao je i predsjednik Joe Biden rekavši da bi “svi trebali biti zabrinuti” zbog majmunskih boginja.”

>>>Izvjestiteljica: 2,5 milijarde eura javnog novca potrošeno bez ikakve kontrole | covid profiterstvo

Njegovo je upozorenje također izazvalo impozantnu i nesputanu eksploziju neskrivenog gnjeva, nakon čega je Svjetska zdravstvena organizacija uputila umirujuću poruku da su boginje “situacija koja se može obuzdati.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] #BillGatesBioTerrorist, scenarij majmunskih boginja iz 2021. i drugi trendovi | … 25/05/2022 […]

  2. […] >>>#BillGatesBioTerrorist, scenarij majmunskih boginja iz 2021. i drugi trendovi | FactChec… […]

Comments are closed.