PreporučenoTech

‘Biološka Fukushima’: Brazil suočen s najvećom smrtnošću na globalnoj razini | COVID-19

Brutalan i neumoljiv porast dnevnih smrtnih slučajeva u Brazilu povezanih s bolešću COVID-19 uskoro će zasjeniti rekorde zabilježene u siječnju u Sjedinjenim Državama i doseći prosjek od 3,000 smrti dnevno, predviđaju znanstvenici dok zaraznije mutacije naprežu bolnički i zdravstveni sustav.

Brazil sa službenom brojkom od gotovo 333,000 umrlih od covida drži drugo mjesto po smrtnosti u svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država gdje je sa ili od virusa u dosadašnjem tijeku pandemije preminulo 555,000 ljudi.

>>>Sao Paolo prazni grobnice radi danonoćnog pokapanja mrtvih | COVID-19 | VIDEO

Dvojica brazilskih stručnjaka za Reuters kažu da je zdravstveni sustav pred slomom i da bi nacija uskoro mogla preuzeti vodeće mjesto po smrtnosti unatoč za trećinu manjoj populaciji od SAD-a.

“To je nuklearni reaktor koji je započeo lančanu reakciju i on je izvan kontrole. To je biološka Fukushima,” rekao je Miguel Nicolelis, brazilski liječnik i profesor na Sveučilištu Duke koji s pažnjom prati evoluciju i širenje virusa.

Udesno ustrojeni predsjednik i covidskeptik Jair Bolsonaro glavni je arhitekt poraznog epidemiološkog stanja čiji otpor nošenju maski i zaključavanju uslužnog sektora postojano prkosi pozivima i apelima stručnjaka. Brazil se pokazao i nezainteresiranim, odnosno sporim u nabavi cjepiva, što je dodatni faktor pogodovanja virusu.

>>>Brazilska poslovna i ekonomska elita ošinula covidskeptika Bolsonara

Nicolelis i Christovam Barcellos, istraživač pri renomiranom brazilskom institutu Fiocruz, neovisno predviđaju da bi Brazil nezahvalne titule u ukupnom i dnevnom broju umrlih mogao preuzeti u roku od nekoliko tjedana.

Njihova su predviđanja u skladu s procjenama američkog Instituta za metriku i ocjenu zdravlja (IHME) koji drži da bi Brazil svjetski rekord u sedmodnevnom broju mrtvih mogao postići već idućeg tjedna. Dnevni broj smrtnih slučajeva u SAD-u vrhunac je dosegao u siječnju, sa sedmodnevnim prosjekom od 3,285 mrtvih na dan.

Comments (1)

  1. […] >>>‘Biološka Fukushima’: Brazil suočen s najvećom smrtnošću na globalnoj razini | … […]

Comments are closed.