Biznis i ekonomija

Bitcoin u slobodnom padu, freakout na tržištu kriptovaluta

Michael J. Saylor, jedan od ključnih influencera na tržištu kriptovaluta; Foto: public domain

Najpoznatija kritptovaluta bitcoin u ponedjeljak je nastavila sa slobodnim padom u petom danu trgovanja zaredom.

Trend ne iznenađuje prekaljene promatrače kriptotržišta, dok izaziva groznicu među njegovim pobornicima i dionicima.

>>>Utopio se rumunjski kripto pionir, zajednica kontemplira izgledni gubitak milijarde u bitcoinima

Cijena virtualne kovanice u ponedjeljak je oslabila do 32,223 dolara po novčiću čija se vrijednost više nego prepolovila od vrhunca zabilježenog u studenom prošle godine kad je kotirao na 69,000 dolara.

Foto: Google

“Mislim da je kripto još uvijek klasificiran kao rizična imovina, slično onom što vidimo na (američkoj burzi tech kompanija) Nasdaqu, većina kriptovaluta biva pometena,” komentirao je Matt Dibb, šef operativnih poslova u kriptoplatformi Stack Funds.

>>>Kitovi, Soros i sezonski faktori potpiruju vrijednost bitcoina

Uobičajeno, posrtanje najznamenitije kovanice za sobom je povuklo ostatak primjeraka na tržištu. Druga po veličini kriptovaluta, temeljena na mreži etherum, u ponedjeljak je pala na 2,360 dolara, najnižu razinu od veljače.

Kitovi, evanđelisti i girice

Najveći “hodler” bitcoina je tvrtka MicroStrategy “kripto evanđelista” Michaela J. Saylora koji je s američkim regulatorima svojedobno postigao nagodbu zbog računovodstvenih prijevara i koji novčiće skuplja poput hrčka dok propovijeda narodnu ili osobnu slobodu.

>>>Sinkronizirano potonuće bitcoina i hodlera Michaela Saylora | poslovna inteligencija

Središnje banke, uključujući Europsku središnju banku i Banku Engleske, već dugo i postojano upozoravaju da su kriptotržišta “Divlji zapad” na kojem riječi influencara, vizionara i propovjednika imaju veću težinu od zbilje.

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

Aktualna kretanja na kriptotržištu u korelaciji su i sa stezanjem monetarne politike američke središnje banke, Feda, budući da je riječ o imovini za kojom se poseže kad je novca u takvom obilju da investitori ne znaju u što bi ga utukli.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here