PolitikaPreporučeno

Bitka za Harkov | VIDEO

Uništena i/ili napuštena kolona ruskih vojnih vozila u Harkovu, 27. veljače 2022.; Foto: Thomas van Linge/Twitter

Ukrajinska državna izvještajna agencija u nedjelju je ususret zori izvijestila da su ruske snage raznijele plinske cjevovode u gradu Vasiljkivu u kijevskoj oblasti i drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu smještenom u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

U Harkovu su zaplakale sirene, vlasti su građane pozvale da borave na zatvorenom i izbjegavaju udisanje gustog dima.

Nedugo nakon eksplozije niz ulice su krenule kolone ruskih vojnika i oklopnih vozila. Svjedočanstva i zapisi na društvenim mrežama sugeriraju žestoke ulične borbe.

>>>ruska invazija na Ukrajinu

“Laka vozila ruskog neprijatelja probila su se u Harkov, uključujući centar grada,” rekao je guverner Oleh Sinegubov. “Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Molimo civile da ne izlaze,” dodao je.

>>>Geopolitički uvid u treći dan ruske invazije na Ukrajinu | 26. veljače 2022.

Radio Free Europe/Radio Liberty na YouTubeu je postavio zapis u kojem se može vidjeti kolona ruskih vojnika s vojnim vozilima kako otvara i trpi vatru dok napreduje ulicama.

Više zapisa bilježi uništenje mehanizacije i tijela mrtvih vojnika.

BBC prenosi svjedočanstva građana skrivenih u skloništima i podrumima. Jedan je stanovnik granatiranja i raketiranja opisao kao “nešto iz Ratova zvijezda iznad vaše glave”.

“Val eksplozija bio je toliko jak da su mi popucali bubnjići,” dodao je drugi.

Različiti izvori potvrđuju da je jedan od projektila pogodio stambenu deveterokatnicu u kojoj je poginula najmanje jedna starija osoba.

>>>Strela pregazila osobni automobil u predgrađu Kijeva | VIDEO

BBC je potvrdio i autentičnost zapisa u kojem skupina ukrajinskih vojnika koristi zaštitu zida, jedan od boraca ispaljuje projektil iz lakog ručnog raketne bacača.

“Kontrola nad Harkovom u potpunosti je naša! Oružane snage, policija, i obrambene snage rade, grad se potpuno čisti od neprijatelja,” rekao je Sinegubov prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] u ponedjeljak je zasula stambene četvrti po veličini drugog ukrajinskog grada Harkiva (više). Gradonačelnik je izvijestio o pogibiji najmanje 11 osoba i pružanju čvrstog […]

Comments are closed.