PreporučenoTech

Bliži se ‘Dan D’ za Meta voajerizam u EU

Mark Zuckerberg; Foto: Meta

Meta, tvrtka u čijem je portfelju Facebook, u Europskoj uniji više neće moći posluživati oglase temeljene na osobnim podacima bez prethodnog traženja privole korisnika, doznaje Reuters od izvora upoznatih s dolazećom odlukom europskih regulatora.

>>>Tržišna vrijednost Facebooka (Meta) kolabirala za povijesnih 200 milijardi $

Meta u EU postojano, uporno i prkosno posluje izvan okvira zakona i otvoreno krši Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) koja značajno utječe na profitabilnost i opstojnost mrežnih stranica.

Odugovlačenje

Kompanija je u dosadašnjem odmjeravanju s europskim nadzornicima koristila svoj otisak i utjecaj te tražila izuzeće od pravila koja štuju drugi dionici.

Njezini su direktori učestalo prijetili da će, u slučaju primjene GDPR-a, napustiti EU.

>>>Irski regulatori zatražili informacije o transkripciji audio zapisa korisnika Facebooka

Postupak protiv Mete od 25. svibnja 2018. godine vodi Irski regulator privatnosti podataka (DPC) koji naizgled odugovlači s provođenjem zakona.

>>>Meta upozorava na povlačenje Facebooka, Instagrama i drugih usluga iz EU-a

Reuters u takvom kontekstu doznaje da je Europsko vijeće za zaštitu podataka, u čijem okrilju djeluje DPC, od irskih kolega zatražilo konačnu odluku u roku od mjesec dana, odnosno do početka 2023. godine.

Osoba upoznata s promišljanjem regulatora kaže da Metu izgledno očekuju poveće novčane kazne.

Štovanje

Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji je javno prepoznao i priznao da svoja i europska Pravila o zaštititi privatnosti jednostavno ne može pomiriti s, u suštini i ispod površine uistinu šokantnom voajerističkom praksom Mete.

>>>Zviždačica podcrtala korelaciju između negativnosti i lajkova, neoliberalnu doktrinu Facebooka

Shodno navedenom, na našim stranicama nećete pronaći niti jedan kod Mete povezan s praćenjem i/ili ciljanim oglašavanjem bez privole, uključujući Facebookov gumb like ili “Meta Pixel”.

Provjerite navedeno: Inspektor web stranica u stvarnom vremenu | Blacklight | politika privatnosti

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima