Biznis i ekonomijaPreporučeno

Blokada izazvana nasukavanjem ‘megabroda’ u Suezu remeti globalni opskrbni lanac | VIDEO

Foto: Suez Canal Authority/YouTube

Rastuća gužva u Sueskom kanalu izazvana dijagonalnim nasukavanjem golemog, 400 metara dugačkog broda Ever Given dodatno remeti pandemijom koronavirusa već poremećene i osujećene pomorske opskrbne lance.

Prema posljednjim informacijama, u kanalu je uhvaćeno više od 30 brodova s različitim potrošačkim i industrijskim teretima. Dok na ulaznim točkama s obje strane čeka 206 velikih kontejnerskih brodova, tankera s naftom i plinom, teretnjaka sa žitaricama i drugom robom.

>>>Najveći svjetski izvoznici | vizualizacija

“S lancima opskrbe već pod pritiskom, veliki brod s kontejnerima doslovno je blokirao jednu od glavnih svjetskih trgovačkih ruta,” rekla je viša ekonomistica ING-a, Joanna Konings. “Dok uprava Sueskog kanala radi na oslobađanju kanala, gužva se povećava, i to će dovesti do propusta u inputu i daljnjeg remećenja opskrbnih lanaca.”

Švicarski MSC, veličinom drugi pomorski prijevoznik kontejnera svijeta, kaže da blokada utječe na čitav sektor. “Kao učestali korisnik kanala, MSC pažljivo motri situaciju radi bilo kakvih novosti a u slučaju potrebe primjene izvanrednih planova povezanih s našom flotom i mrežom usluga.”

“Korisnici MSC-a s teretom koji treba prijeći kanal sljedećih dana trebaju biti spremni na potencijalne promjene rasporeda” upozorili su iz kompanije.

“Svaka će luka na zapadu Europe ovo osjetiti”

Ozbiljnost situaciju za Reuters su potvrdili različiti izvori iz sektora trgovine i prijevoza.

Leon Willems, glasnogovornik Luke Rotterdam, najveće ulazne točke u Europi, kaže da je logistika uslijed porasta potražnje s jenjavanjem pandemije u pojedinim dijelovima svijeta bila izazovna i prije nezgode u Suezu.

“Svaka će luka na zapadu Europe ovo osjetiti. Mi smo u ovom sada 48 sati i nadamo se, zbog kompanija i potrošača, da će se situacija brzo riješiti,” rekao je Willems. “Kad ti brodovi stignu u Europu, doći će do neminovno produljenog čekanja. Mi imamo mnogo prostora, ali ograničen broj dokova i dizalica za iskrcaj robe.”.

>>>Europa daleko najizloženija remećenju opskrbnog lanca, usporavanju Kine: UNCTAD

Iz Antewerpa, još jedna od vodećih europskih luka, za Reuters su također potvrdili probleme s logistikom ususret posljednjem izazovu. “Kad imate remećenje u globalnom opskrbnom lancu svi pate,” rekao je glavni direktor luke, Jacques Vandermeiren.

Ever Given je brod “Zlatne klase”, među najvećim je kontejnerskim brodovima na svijetu. U vlasništvu je Shoei Kisen Kaishe, podružnice Imabari Shipbuildinga, kojom upravlja tvrtka Evergreen Marine registrirana u Panami.

“Ogromni nasukani kit”

Uprava Sueskog kanala (SCA) u četvrtak je izvijestila da je zapeli brod Ever Given neuspješno pokušalo osloboditi osam teglenica. “Mi ne možemo isključiti da bi ovo moglo potrajati tjednima, ovisno o situaciju,” rekao je Peter Berdowski, izvršni direktor tvrtke Boskalis koja radi na oslobađanju broda, za nizozemsku televiziju.

>>>Nedaleko obala Georgije prevrnuće velikog teretnog broda: VIDEO

Berdowski je rekao da su krma i pramac broda s bruto tonažom od 220,000 tona podignuti s obje strane kanala. “Izgleda kao ogromni nasukani kit. To je golema težina na pijesku. Možda ćemo morati posegnuti za kombinacijom smanjenja težine broda iskrcavanjem kontejnera, nafte i vode, tegljača i iskopavanja pijeska.”

Ugrubo, kroz 193 kilometara dugačak Sueski kanal dnevno prolazi oko 30% svjetskog kontejnerskog prometa, ili oko 12% sveukupne dnevne trgovine robom.

>>>Rumunjska odustala od spašavanja ovaca s prevrnutog broda: VIDEO

Ever Given je u kanalu zapeo u utorak ujutro, na putu iz Kine u Europu, nakon što su zatajili njegovi motori i kormila, a uslijed snažnog vjetra i udara pješčane oluje. Njegov je japanski vlasnik, Shoei Kisen Kaishe, uputio ispriku zbog incidenta i rekao da je rad na oslobađanju broda “izuzetno težak” te da ne može prognozirati kada bi mogao biti završen.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters/agencije