PreporučenoTech

‘Blowback’ za Blizzard nakon kažnjavanja Hearthstone Grandmastera iz Hong Konga

Blizzard je u nedjelju kaznio ponajboljeg pacifičko-azijskog igrača ponajbolje online igre s kartama Hearthstone jer je u intervjuu nakon turnira izrazio podršku borbi za slobodu u svom rodnom gradu Hong Kongu.

Ng Wai Chung (aka “blitzuchung”) je nakon nedjeljnog Grandmastersa iskoristio pažnju tajvanske publike da bi poručio “Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg doba!” prije nego što je stream naprasito prekinut kako bi ustupio mjesto reklamama.

Blizzard je reagirao brzo, s ocjenom da je Wai Chung povrijedio pravila natjecanja izjavama koje igrača “vode u javni prijepor, vrijeđaju dio javnosti ili javnu grupu ili na drugi način” štete reputaciji kompanije. Kazna uključuje zabranu sudjelovanja u turnirima na godinu dana i oduzimanje sve dosadašnje zarade u drugom izdanju Grandmastersa.

Velemajstor je prije bana, u razgovoru za InvenGlobal, branio svoju javnu podršku prosvjedima. “Kako vam je poznato, u mojoj zemlji traju ozbiljni prosvjedi. Moj poziv na streamu je bio samo jedan oblik sudjelovanja u njima sa željom da se uhvati više pažnje,” rekao je i naveo kako je svjestan da bi istupi mogli imati negativan utjecaj na njegovu karijeru. “No, ja mislim da je moja dužnost reći nešto o tom pitanju,” dodao je.

I for one welcome our new Chinese Overwatch.

Blowback

Blizzard nakon sankcioniranja trpi tešku kritiku gaming zajednice. Igrači su stupili ili pozivaju na bojkot, netom se šire posprdne ili provokativne memice o slobodi govora, poltronstvu i profitu. Povratna paljba upečatljivog intenziteta je aktivirala i američke senatore, uključujući republikanca Marca Rubia i demokrata Rona Wydena.

“Blizzard pokazuje da je spreman na samoponiženje kako di udovoljio Komunističkoj partiji Kine,” zacvrkutao je Wyden. “Niti jedna američka kompanije ne bi trebala cenzurirati pozive na slobodu radi zarade.”

“Prepoznajte što se ovdje događa,” dodao je Rubio, također na Twitteru. “Ljudi koji ne žive u Kini moraju posegnuti za samocenzurom ili se suočiti s otkazima i suspenzijom. Kina koristi pristup tržištu da bi slomila slobodu govora globalno. Implikacije ovog će se osjećati davno nakon što odu svi uključeni u današnju politiku SAD-a.”

Peking u posljednjim danima bez pardon cenzurira i kažnjava sve dionike koji ismijavaju naciju ili bodre prosvjednike u Hong Kong. Zabranu su već iskusili autori South Parka nakon posljednje paprene epizode koja komentira kinesku zbilju. Zaustavljeni su i prijenosi predsezone NBA nakon što je glavni menadžer Huston Rocetksa tvitnuo znak podrške prosvjednicima.

Kina je lukrativna za e-sport i kompanije poput Blizzarda, ali se čini da bi u ovom navratu manevar s ciljem zaštite profita mogao imati suprotan učinak.

Prigodna bonus pjesmica: