PreporučenoTech

Bocvana: od 19 slučajeva omikrona 16 bez simptoma, tri ‘jako, jako blaga’

Čaj s medom i cimetom; Foto: congerdesign

Zdravstvena dužnosnica iz Bocvane u utorak je potvrdila prva izvješća s juga Afrike prema kojima je novi omikron soj koronavirusa potencijalno manje opasan od trenutačno dominantne, delta inačice.

>>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mutacija | B.1.1.529

Pamela Smith-Lawrence, vršiteljica dužnosti direktorice Ministarstva zdravlja i blagostanja, u razgovoru za Reuters navodi da je većina od 19 ljudi u kojih je utvrđena zaraza omikronom već preboljela bolest i ima negativne testove.

Šesnaest je osoba iskusilo bolest bez ikakvih simptoma, dok su tri slučaja bila s “jako, jako blagim simptoma”, rekla je.

>>>WHO: omikron skloniji probojnim zarazama – težina bolesti nepoznanica| preliminarni podaci

Iako geografsko izvorište nove mutacije još nije utvrđeno, nacije s juga Afrike koje su prve izvijestile o novom soju u posljednjim danima prosvjeduju zbog izolacije i ograničavanja putovanja za njihove građane.

>>>S 1. prosinca nema poznatih smrtnih slučajeva izazvanih omikronom | COVID-19

Poziv na staloženost i razmjerni odgovor na novi soj upućuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Odluka da se našim građanima zabrani putovanje u određene zemlje donesena je ishitreno i nije samo nepoštena već je također neopravdana,” rekao je predsjednik Bocvane, Mokgweetsi Masisi. “U svjetlu nove varijante mi postojano motrimo naše sustave za detekciju COVID-19 i oni ostaju stabilnima,” dodao je pa naveo da je njegova zemlja u posljednja tri mjeseca zabilježila smanjenje smrti i zaraza.

>>>Izjava šefa Moderne o bijegu od cjepiva srušila burze | omikron

Smith-Lawrence je rekla da su 14 od 19 osoba u kojih je utvrđen novi soj strani državljani.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Južnoafričke zemlje našle su se izolirane nakon izvještavanja o omicronu, no on je u međuvremenu potvrđen u najmanje 28 zemalja, uključujući 14 europskih (NBC).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Bocvana: od 19 slučajeva omicrona 16 bez simptoma, tri ‘jako, jako blaga&#… 02/12/2021 […]

  2. […] Bocvana: od 19 slučajeva omicrona 16 bez simptoma, tri ‘jako, jako blaga&#… 02/12/2021 […]

  3. […] Bocvana: od 19 slučajeva omikrona 16 bez simptoma, tri ‘jako, jako blaga&#… 03/12/2021 […]

  4. […] Nepristrani promatrači i neovisni istraživači u međuvremenu ističu da omikron krasi oko 70 mutacija, uključujući dio genetskog koda preuzetog od virusa obične prehlade, sklonih bijegu od cjepiva i da su manifestacije bolesti COVID-19 koju soj izaziva uglavnom (jako) blage. […]

  5. […] “Dobro očuvan imunitet T-stanica na omikron izgledno pridonosi zaštiti od ozbiljnog COVID-19, što podupire inicijalna opažanja južnoafričkih liječnika koji su zamijetili da većina zaraza omikronom ne rezultira ozbiljnom bolešću.” […]

Comments are closed.