Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bodri komentari dobrog BDP-a | Q1 2023

Državni zavod za statistiku (DZS) u ponedjeljak je objavio prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju 2023. godine koji se pokazao bodrijim i boljim od očekivanja.

Podaci pokazuju da je realni BDP porastao za 2.8% u poredbi s istim razdobljem lani.

Sezonski prilagođeni BDP realno je bio veći za 2.6% u odnosu na isto tromjesečje 2022., dok se s kvartala na kvartal povećao za 1.4%.

DZS u prezentaciji (.pdf) bilježi da su na godišnjoj razini najveći čimbenici rasta bili izvoz roba i usluga te bruto investicije u kapital.

“Osobna potrošnja rasla je po stopi od 1.4% godišnje, neznatno brže od stope ostvarene u zadnjem kvartalu 2022. godine. Nakon rasta od 7.6% godišnje u zadnjem kvartalu 2022., rast državne potrošnje u prvom kvartalu 2023. bio je znatno sporiji (2.2%), dok je investicijska aktivnost zabilježila rast od 3.9% godišnje (9,6% u 4. kvartalu 2022. godine),” napisao je u komentaru Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK koji drži da je dobar rezultat potpomognut ulaskom Hrvatske u Schengen i europodručje.

Postpandemijski turizam

Analitičar podcrtava značaj uslužnog sektora i rasta izvoza usluga od 9.1% na godišnjoj razini, što je u skladu s drugim vjesnicima potencijalno rekordne turističke sezone.

Slično gledište u osvrtu nude i analitičari Raiffeisen Bank.

“Rast izvoza usluga za 9.1% godišnje ohrabruje naša očekivanja o još jednoj iznimno uspješnoj turističkoj sezoni. Posljedično, doprinos neto inozemne potražnje u prvom je tromjesečju bio pozitivan. Nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital peto tromjesečje za redom (+3.9% godišnje) sigurno je i rezultat uspješnijeg korištenja EU novca. Najveća sastavnica BDP-a, potrošnja kućanstava u prvom je tromjesečju bila realno viša za 1.4% što je blago ubrzavanje u odnosu na tromjesečje prije kad je realan rast iznosio 1.3%. Posljedica je to značajnog pritiska na rast plaća, i dalje otpornog tržišta rada kao i kretanja u turizmu. Konačno, državna potrošnja usporila je na 2.2% godišnje,” napisali su iz banke.

Hrvatska je u prvom tromjesečju u poredbi s tromjesečjem prije uz Poljsku (+3.9%) i Portugal (+1.6%) predvodnik rasta (sezonski prilagođeni podaci).

DZS je danas objavio i prve podatke o realnom prometu trgovine na malo za travanj koji je porastao 4.2% u poredbi s istim mjesecom lani.

“To je ujedno i najviša realna godišnja stopa  u posljednjih deset mjeseci. Ipak, pad industrije i njezini negativni doprinos bruto dodatnoj vrijednosti kao i okruženje visoke neizvjesnosti pozivaju na oprez. Štoviše, današnja objava obujma industrijske proizvodnje za travanj donijela je pad i na mjesečnoj (-2.4%) i na godišnjoj razini (-3.5%),” bilježe iz Raiffeisena.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima