Politika

Borzan imenovana Izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju

Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Glavni cilj joj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac, priopćeno je u utorak iz njezina ureda.

>>>Borzan imenovana izvjestiteljicom socijaldemokrata za dulju trajnost proizvoda

“Još u ožujku Komisija je objavila vrlo ambiciozan prijedlog povećanja održivosti europskog gospodarstva i pred nama je puno posla. Želimo smanjiti odlaganje otpada u okoliš, prije svega elektroničkog otpada, namještaja, tekstila i  građevinskog otpada. Također, cilj je i osnažiti gospodarstvo stvaranjem novih radnih mjesta u zelenim djelatnostima,” rekla je Borzan za koju je najvažnije da potrošač zna točno kakav proizvod kupuje, koliko će trajati, koja je mogućnost da se u slučaju kvara popravi i koliko će ga to koštati.

To su važni elementi koje industrija sada nije dužna dati, a koji bi značajno mogli smanjiti količinu otpada u okolišu. Čak 87 posto građana smatra da bi proizvođači elektroničkih uređaja trebali omogućiti lakši popravak. Neki nacionalni sudovi su već kaznili proizvođače koji namjerno ugrađuju kvarove u uređaje kako bi primorali korisnike da kupe nove odmah po isteku jamstva.

“Planiramo zahvatiti što širi raspon proizvoda, iduće godine bi trebali imati dugo očekivani prijedlog da se uvede isti punjač za sve manje elektroničke uređaje. Također, radimo i na razvijanu oznake popravljivosti po kojoj bi kupac lako mogao procijeniti isplati li mu se kupovati neki proizvod na osnovi očekivanog trajanja, dostupnosti i cijene rezervnih dijelova. Oni koji svoje stare uređaje poprave ili vrate proizvođaču bi trebali dobiti financijski poticaj,” navela je zastupnica.

>>>Velike uštede i standardizacija punjača za sve male uređaje mogući već iduće godine: Borzan

Borzan očekuje da će pregovori biti jako teški jer industrija već pokazuje otpor, posebno u pogledu zabrane ugrađenih kvarova i oznaka trajanja uređaja.

“Ja sam navikla raditi pod pritiskom. Predstavnici industrije su me u prošlom mandatu sarkastično zvali svojom ljubimicom. Međutim, unatoč pritisku postigli smo rezultate u izjednačavanju kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU. Neću stati dok ne osiguram da građani dobiju najbolje za svoj novac,” rekla je Borzan.

Comments (1)

  1. […] je i kako održiva potrošnja može imati veliki utjecaj na oporavak gospodarstva. Nedavno je imenovana Izvjestiteljicom za kružnu ekonomiju u Europskom […]

Comments are closed.