PolitikaPreporučeno

Borzan komentirala učestali argument proizvođača s ‘ugrađenim kvarovima’

Europska unija mogla bi zabraniti ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda za godinu-dvije, rekla je u srijedu u Bruxellesu eurozastupnica Biljana Borzan, dan pošto je resorni odbor EP prihvatio reviziju prava potrošača.

>>>Usvojena rezolucija o ‘programiranom kvarenju, razumnim cijenama popravaka’ | EP

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je u utorak dokument “Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju” kojim se revidiraju postojeće direktive o pravima potrošača. O tome će EP glasati u travnju.

“Onda kreću pregovori između triju institucije: Parlamenta, Vijeća, Komisije. Ti će pregovori trajati nekoliko mjeseci i u njima će se definirati kad direktiva kreće u primjenu. To bude godinu-dvije, ovisi o tome koliko mijenja stvari u praksi”, rekla je Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, koja je bila izvjestiteljica za spomenuti dokument.

>>>EP odobrio ‘univerzalni punjač’

Izmjene postojećih direktiva predviđaju zabranu ugrađivanja komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i zabranu svih vrsta praksi koje mogu skratiti radni vijek uređaja.

Argument

Proizvođači često koriste argument da na taj način moraju proizvoditi “jer potrošači traže novi dizajn, nešto moderno”, rekla je Borzan.

Borzan je kazala da to može shvatiti za mobitele jer su promjene u dizajnu i specifikacijama uređaja neprestane.

“Ali da netko mijenja perilicu za rublje jer je izašla po novoj modi nekakva drugačija, to ne mogu vjerovati”, istaknula je Borzan.

>>>Uz veliku suzdržanost Parlament zatražio pravo na popravak, ‘second hand’ tržišta

Dokumentom se također predviđa zabrana lažnih tvrdnji o tome da uređaj ima određeni životni vijek ako to nije točno ili ako nije dokazivo.

“Danas možete staviti da perilica rublje pere ne znam koliko tisuća ciklusa, što uopće nije nešto što je utemeljeno na bilo kakvom istraživanju, nego proizvođač to vrlo lukavo stavlja u deklaraciju znajući da potrošači vole imati tu vrstu informacije pri kupovini”, pojasnila je Borzan.

>>>Borzan izabrana za potpredsjednicu Socijalista i demokrata u EP-u

Nešto više od 94 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da bi uređaji trebali trajati duže, a 93,8 posto da kućanski aparati danas traju kraće nego prije 20 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje je Borzan naručila.

Pratite nas na Google vijestima