PolitikaPreporučeno

Borzan: nemamo naputak za rušenje Komisije

HDZ-ov europarlamenetarac Karlo Ressler moguće glasanje SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu protiv prijedloga novog sastava Komisije zbog imovine Dubravke Šuice ocjenjuje nelogičnim i podsjeća da se SDP protiv imenovanja Dubravke Šuice u Europsku komisiju nije izjasnio ni u saborskom Odboru.

>>>Odbor za europske poslove podržao ‘povjerenicu Šuicu’ s 10 glasova, 5 suzdržanih

Po pisanju Večernjeg lista u četvrtak, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod pritiskom su vrha stranke i svojih zastupnika iz Sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, glasuju protiv cijelog sastava Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta 23. listopada.

“To mi izgleda politikantski jer nisu glasovali protiv Dubravke Šuice u Saboru, odnosno bili su suzdržani u Odboru za europske poslove, a njihov će klub europskih socijalista u Europskom parlamentu podržati predloženi sastav Komisije”, rekao je Ressler za Hinu.

>>>Ressler o vjeri u pobjedu, domoljublju.., obilježavanju Bleiburške tragedije: središnji skup HDZ-a

“Takva moguća odluka bila bi nelogična i vidjet ćemo kako će završiti”, dodao je Ressler uz ocjenu kako su takvi postupci “svojstveniji marginalnim grupama” u Europskom parlamentu.

Biljana Borzan je za Hinu izjavila kako glede glasovanja protiv sastava nove Europske komisije Ursule von der Leyen iz stranke “nije bilo nikakvog naputka” te da  “vjeruje da će o tome još biti razgovora”.

Glasanje o sastavu nove Komisije je predviđeno krajem mjeseca te “ima vremena”, dodaje Borzan ali napominje da je “situacija komplicirana jer imamo kandidatkinju na koju je bilo puno primjedbi u hrvatskoj javnosti i u našoj političkoj grupaciji u Europskom parlamentu”.

>>>Odluka o slučaju Šuice u interesu javnosti: povjerenik Pičuljan u raspravi Gonga

Šuica je, međutim, nastavlja Borzan, “prošla saslušanje a mi ne možemo glasati pojedinačno za osobe nego moramo glasati u paketu u kojem je deset socijalista, dakle kao nikada ranije, vrlo kvalitetnih kandidata, tako da će odluka biti vrlo teška”.

“Ne mogu još ništa prejudicirati”, kaže hrvatska europarlamentarka koja je u novom sazivu EP-a postala potpredsjednica europskih socijalista zadužena za ekonomiju.

“Takva moguća odluka bila bi nelogična i vidjet ćemo kako će završiti,”

Karlo Ressler

Sukladno pisanju Večernjeg

Ressler, sukladno pisanju Večernjeg lista, nagađa kako je inicijativa da se SDP-ovi europarlamentarci izjasne protiv imenovanja Dubravke Šuice prvenstveno povezana s političkim odnosima na nacionalnoj razini te da dolazi iz Zagreba.

Večernji list je napisao kako u vrhu SDP-a i u njihovom Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer je SDP u unutarnjopolitičkoj borbi i želi izbjeći pitanja kako to da je podržao Šuicu.

S obzirom na odbacivanje francuske kandidatkinje u četvrtak u Europskom parlamentu za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, bliske suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao i pad socijaldemokratske vlade u Rumunjskoj koja je trebala predložiti svog novog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji, izjašnjavanje Europskog parlamenta o sastavu Komisije se očekuje tek u studenom ili prosincu.

>>>Pučani uskratili podršku Goulard: saslušanja kandidata za Komisiju

Borzan ocjenjuje kako ti događaji od četvrtka mogu “potpuno zakomplicirati i odgoditi izbor nove komisije” te da je sada “sve neizvjesno”, dok se Ressler nada da će Europski parlament glasati o Komisiji “što skorije” te podsjeća da ovo nije prvi puta da sastav Komisije nije definiran prije 1. studenog.