PolitikaPreporučeno

Božinović: duboko vjerujemo da nećemo ući u još jedan ‘lockdown’

Davor Božinović; Foto: Hina multimedija/YouTube

Voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u ponedjeljak o današnjem sastanku s predstavnicima županijskih stožera, koji je organiziran prije jeseni kako bi sustav odgovorio na brojne izazove, od povratka građana s mora do početka školske godine.

”Naglasili smo da će sustav uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja, da što više toga ostane aktivno te da lokalni i županijski stožeri preciznije detektiraju žarišta. Time bi se donosile odluke na razini Nacionalnog stožera koje ne bi pogađale iste djelatnosti diljem Hrvatske, već bi to bile mjere koje su usmjerene na segment ili konkretnu pravnu osobu gdje se primijeti da se mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne primjenjuju onako kako je propisano”, kazao je Božinović.

>>>‘Sigurna Hrvatska’ potpuno otvorena američkim turistima o čijem ulasku u EU ‘nitko niti ne pomišlja’

Pojasnio je da to znači preciznije gašenje žarišta, čime će lokalni stožeri time dobiti i više posla, te izrazio očekivanje da će pojedini lokalni stožeri vrlo skoro izaći s konkretnim mjerama.

”Ako vidimo da većina ima slične zahtjeve, može se donijeti mjera koja će vrijediti za cijelo područje Hrvatske. Ovo je najbolji način kako što više toga ostaviti da funkcionira, a baviti se u razmacima od 14 dana žarištima koja se budu pojavljivala”, kaže Božinović.

>>>Božinović reko pa poreko, HDZ pronašao novo dno dna: Sigurna Hrvatska

Očekuje da će županijski stožeri idućih dana održati sastanke s gradskim i općinskim stožerima i organizirati život tako da će promptno pratiti situaciju i predlagati mjere koje će Nacionalni stožer donositi ako su provedive i opravdane.

Vjerujemo da nećemo ući u još jedan lockdown

Božinović je naglasio da je cilj sastanka s lokalnim stožerima potaknuti ih da Nacionalnom stožeru daju više podataka kako bi mogao reagirati.

”Duboko vjerujemo da nećemo ući u još jedan lockdown, a na vrijeme nam treba javiti za žarišta kako ne bismo morali odlukama zahvatiti i šire od onoga što je potrebno i moguće u datom trenutku”, rekao je.

>>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

Govoreći o žarištima Božinović je ocijenio da su svadbe pogodne za širenje virusa, ali ne treba generalizirati. ”U Hrvatskoj je tjedno 300 i nešto svadbi i nisu sve izvor zaraze. Reagirat će se tamo gdje se nešto pojavi, probati to sanirati, a tamo gdje imamo povoljnu situaciju pustiti da život ide koliko je moguće normalno”, rekao je.

Božinović je izvijestio da je zbog velikog broja turista došlo do većeg broja testova koji se ne uspijevaju brzo isporučiti.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] Božinović: duboko vjerujemo da nećemo ući u još jedan ‘lockdown’… 24/08/2020 […]

Comments are closed.