Politika

Božinović i Kolokoltsev dogovorili produženje Protokola o suradnji hrvatskog i ruskog MUP-a

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, sastao se u Moskvi s ministrom unutarnjih poslova Ruske Federacije, Vladimirom Kolokoltsevim, izvijestio je MUP.

Nakon što su u listopadu 2017. godine u Sočiju potpisali Protokol o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije te nakon posjeta izaslanstva Ravnateljstva policije Republike Hrvatske Moskvi u ožujku 2019. godine na kojemu su s ruskim kolegama raspravljeni modaliteti provedbe Protokola, ministri su uz mogućnost jačanja sigurnosne i policijske suradnje razgovarali i o drugim temama od zajedničkog interesa. Bilateralne odnose dviju zemalja ocijenili su dobrima i u uzlaznoj putanji.

U prvoj polovici 2019. godine održan je niz susreta na ministarskoj razini, intenziviran je parlamentarni dijalog, a održani su i Dani Moskve u Zagrebu te Dani Republike Hrvatske u Nižnjem Novgorodu. Do kraja 2019. godine predviđeno je održavanje sastanka Međuvladine komisije, ključnog foruma za oslovljavanje svih važnijih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Ruske Federacije. Broj ruskih turista u Republici Hrvatskoj porastao je ove godine za 10% u odnosu na prethodnu 2018. godinu, a tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine doprinos u očuvanje sigurnosti u Ruskoj Federaciji  dali su i hrvatski policijski službenici.

Na sastanku je bilo govora o gospodarskim odnosima Republike Hrvatske i Ruske Federacije, odnosima Ruske Federacije i EU-a, predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a razmijenjena su i mišljenja o borbi protiv terorizma, aktualnom stanju u Siriji te stanju u jugoistočnoj Europi i migracijama.

>>>Božinović prepoznao turske napore u kontroli migracija, Soylu izrazio nadu u brzo jačanje suradnje

Zaključno je ministar Božinović izvijestio ruskoga kolegu o pripremama Republike Hrvatske za članstvo u Schengenskom području te zahvalio Ruskoj Federaciji na brzoj ratifikaciji izmjena bilateralnog Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana Republike Hrvatske i Ruske Federacije kojima je taj bilateralni sporazum usklađen sa Sporazumom između Europske unije i Ruske Federacije o olakšanom izdavanju viza, što je bila jedna od preporuka u području zajedničke vizne politike koju je Republika Hrvatska ispunila u okviru tehničkih priprema za članstvo u Schengenskom prostoru.

Ministri su dogovorili produženje Protokola o suradnju dvaju ministarstava te njegovo potpisivanje prilikom uzvratnoga posjeta ministra Kolokoltseva Republici Hrvatskoj, piše MUP.