Politika

Božinović najavio izlaznu strategiju do kraja tjedna, napomenuo da će normalizacija ‘potrajati’

Davor Božinović; Foto: Hina multimedija/YouTube

Vlada i ministri rade na cjelovitoj izlaznoj strategiji popuštanja mjera zbog epidemije koronavirusa, koja bi trebala biti dovršena ovaj tjedan, najavio je u utorak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

”Vlada će izaći s jednom cjelovitom strategijom prioriteta s fazama, nakon čega ćemo dogovoriti sve sa strukom. Važno nam je da u popuštanju mjera sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, a da se, s druge strane, napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku”, rekao je Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera CZ, komentirajući zahtjeve biskupa za ukidanjem zabrane vjerskih okupljanja.

Upitan za popuštanje mjera za prelazak granice sa susjednim zemljama, potpredsjednik Vlade ministar Božinović je ponovio da je produžena odluka o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini Europske unije.

”Kad govorimo o spajanju obitelji, to su izuzeci, a ima i još nekih izuzetaka”, naglasio je.

>>>Crkvi se ne bi trebao događati Josip Delaš

Govoreći o zahtjevu Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je u ponedjeljak Vladi predložila olakšavanje epidemioloških mjera, Božinović je poručio da ”ovo nije situacija koja će proći tako brzo”.

”Preporučujemo svima da se probaju organizirati na način koji traži epidemiološka struka jer će ovo sve potrajati”, zaključio je.