PolitikaPreporučeno

Božinović potvrdio da su dnevne brojke Nacionalnog stožera često netočne: COVID-19     

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović u ponedjeljak je obrazložio odluku o promjeni termina glavne “COVID konferencije” za novinare koja će se od utorka održavati u 9:30 sati.

Božinović je prema izvješću Hine rekao da je “u jutarnjim satima najtočniji omjer zaraženih” koji objavljuju lokalni stožer i podataka koji su upisani u nacionalnu platformu, sugerirajući, ili radije potvrđujući da je dosadašnja praksa rezultirala s više nego manje postojano netočnim i netransparentnim informiranjem javnosti.

Grabancijaš i pojedini drugi mediji od početka epidemije izvještavaju o razlikama u brojkama objavljenima u izvješćima županijskih stožera i informacija koje s domaćom i svjetskom javnošću dijeli Nacionalni stožer.

>>>Kronologija razbija mit o transparentnoj komunikaciji, praćenju epidemiološke zbilje: COVID-19

Propusti, nedorečenosti i netočnosti uočljive su u broju testova i broju novooboljelih. Recentno smo u glavnom izvješću stožera posvjedočili i o propustu navođenja jedne smrti.

>>>Stožer propustio izvijestiti o jednoj smrti, 8 zaraza: COVID-19|30. kolovoz

Hotimice ili ne, Nacionalni stožer je tijekom turističke sezone osobito često propuštao navesti točne zbrojeve iz županijskih izvješća, bez izuzetka umanjujući broj novooboljelih.

>>>‘?’ broj testova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji drugi dan zaredom: COVID-19/12. srpanj

Hrvatska je netransparentna i/ili nesposobna detaljne podatke podijeliti i s glavnim europskim sustavom za nadzor epidemije, što je za Grabancijaša potvrdio Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti.

Comments (3)

  1. […] Božinović potvrdio da su dnevne brojke Nacionalnog stožera često netočne: COVID-… 01/09/2020 […]

  2. […] >>>Božinović potvrdio da su dnevne brojke Nacionalnog stožera često netočne: COVID-19 […]

  3. […] Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović početkom rujna otvoreno je priznao da se propusti događaju često, definitivno prečesto, zbog čega je izmijenjen termin redovne dnevne konferencije, odnosno objave […]

Comments are closed.