PolitikaPreporučeno

Branitelji Bahmuta gube ‘troznamenkasti broj vojnika dnevno’ | BND

Ilustracija; The Military TV/YouTube

Njemački Der Spiegel na svojim je mrežnim stranicama izvijestio o ovotjednom tajnom sastanku obavještajaca i političara u Bundestagu tijekom kojeg je rečeno da Ukrajinci u obranih strateški značajnog grada Bahmuta svakodnevno gube “troznamenkasti broj vojnika”.

Iz izvješća je nejasno kako su službe sigurnosti došle do brojke.

Za razliku od pojedinih ukrajinskih i američkih vojnih analitičara i dužnosnika, predstavnici Savezne obavještajne službe (BND) zadužene za djelovanje u inozemstvu drže da je Bahmut od velikog strateškog značaja za obranu ili osvajanje Donbasa, regije u kojoj su smještene dvije od četiri oblasti čiju je neovisnost prije pripajanja Rusiji prepoznao predsjednik Vladimir Putin.

Prema pisanju tjednika, BND je sudionike brifinga upozorio da bi osvajanje Bahmuta imalo ozbiljne posljedice i Rusiji otvorilo put daljnjem napredovanju, što je i procjena ruskih vojnih stratega.

>>>SAD drži da rusku ‘opsjednutost’ Bahmutom potiče Prigožin, nalazišta gipsa i soli

Bitka za Bahmut, uz bitku za Mariupolj, slovi kao jedna od najkrvavijih u dosadašnjem tijeku rata. Rusija grad postojano udara i ruši mjesecima te trenutačno uživa stratešku nadmoć uslijed osvajanja obližnjeg, desetak kilometara udaljenog grada Soledara čije je “oslobađanje” Kremlj proglasio 13. siječnja.

Rusko ministarstvo obrane u petak je izvijestilo o osvajanju naselja Kliščivka (Klishchiivka) smještenog na devet kilometara južno od Bahmuta.

>>>Kristersson: pobjeda Ukrajine od egzistencijalnog je značaja za Europu

Bitku za Bahmut predvode pripadnici ruske plaćeničke skupine Wagner koja je “preko leševa svojih suboraca” osvojila Soledar.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Der Spiegel/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Branitelji Bahmuta gube ‘troznamenkasti broj vojnika dnevno’ | BND […]

Comment here