PolitikaPreporučeno

Branitelji podigli ogradu od ‘ljigavog Burilovića’  

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH (ZUHBL PTSP RH) u petak se u priopćenju za javnost ogradila od izjava predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.

Reakcija Zajednice stiže nakon što je N1 u četvrtak otkrio da je Burilović primio dvije doze cjepiva – prvu 13. siječnja, a drugu 4. veljače.

>>>IT pionir Lucijan Carić: HGK je institucija za uhljebljivanje političkih podobnika i poslušnika

Vijest je prihvaćena kao primjer cijepljenja preko reda te je izazvala široke osude, natjeravši Burilovića na kontrolu štete.

“Ja sam jučer sve objasnio. Opet ću podijeliti pred hrvatskom javnošću. Ja sam hrvatski ratni vojni invalid. U ratu sam proveo 1690 dana u rovu. I kao takav, između ostalog, dobio sam TBC, tešku bronhijalnu bolest. Imam respiratorne probleme, blagu astmu i sve ostalo. Tada, 13. kada ste svi vi pozivali da se što više ljudi svojim primjerom cijepi, predao sam dokumentaciju i zamolio na nekoliko mjesta. Kada su na jednom mjestu rekli da postoji mogućnost, ja sam se cijepio,” rekao je u petak Burilović prema citatu Dnevnika.hr.

Njegovo je pozivanje na braniteljski status na Facebooku komentirao psihijatar Herman Vukušić koji se od bolesti COVID-19 liječi u KB Dubrava.

“Ovo pišem u svjetlu ljigavih postupaka predsjednika HGK Luke Burilovića i rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i njegove bolje polovice koji su se cijepili preko reda.

Od njihovih postupaka ljigavija su samo njihova objašnjenja.”

(…)

“Dragi moj predsjedniče HGK, s obzirom da ste javno iznijeli svoje dijagnoze, dopustite mi da Vam kao osoba koja se 30 godina bavi zdravljem hrvatskih branitelja kažem kako trenutno ima na tisuće HRVI-ja koji su prioritetniji za cijepljenje od Vas !!!!!” napisao je Vukušić čiju su objavu podržali iz Zajednice.

“Neprimjerena, potencijalno obmanjujuća opravdanja”

“Dajemo podršku psihijatru, doktoru Hermanu Vukušiću te prenosimo naše slaganje sa konstatacijom koju je iznio u svojem obraćanju putem društvenih mreža, gdje je istaknuo neprimjerenost postupaka određenih osoba iz javnog života koji su koristeći svoj status priskrbili sebi i svojim bližnjima cijepljenje preko reda.

Posebno želimo istaknuti da pokušaj opravdanja predsjednika HGK, gospodina Luke Burilovića gdje se poziva na svoj status HRVI smatramo izrazito neprimjerenim i potencijalno obmanjujućim.

>>>Burilović pozdravio povećanje kvota, podržao strože uvjete za one koji više puta odbiju posao

Takvo opravdanje otvara mogućnost za stvaranje lažne slike o tome da hrvatski branitelji imaju prednost za cijepljenje u odnosu na druge građane, kronične bolesnike i invalide. Stoga smatramo važnim još jednom istaknuti da mnogi HRVI boluju i od mnogih drugih kroničnih oboljenja što ih svrstava u rizičnu skupinu, ali unatoč tome još uvijek strpljivo čekaju svoj red za cijepljenje, jednako kao i ostali građani.

Također ovom prilikom želimo apelirati na sve građane, a pogotovo one koji obnašaju različite javne dužnosti te trebaju biti primjer ostalima, da imaju razumijevanja prema mnogim kroničnim bolesnicima kojima cjepivo može značiti život i poštuju definirane prioritete,” napisali su iz Zajednice.

Comments (1)

  1. […] Branitelji podigli ogradu od ‘ljigavog Burilovića’   12/02/2021 […]

Comments are closed.