PreporučenoTech

Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu

Istraživači u Brazilu upozoravaju na novi soj koronavirusa koji je uočen prije nekoliko dana i naizgled pogoršava epidemiološku situaciju u Manausu, najvećem gradu Amazonije.

Stručnjaci novu mutaciju povezuju s neumoljivim porastom zaraza koje su grad ostavile bez bolničkih kreveta i s nedostatkom kisika. Poput “Engleske” i “južnoafričke” varijante, novi soj pokazuje veću sposobnost infekcije, no nema dokaza da uzrokuje nove oblike bolesti COVID-19.

>>>Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

“Sumnjamo da je prenosiviji, na temelju podataka koje imamo iz Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike,” rekao je Felipe Naveca, istraživač pri Institutu Fiocruz Amazonia koji je pomogao u odgonetanju slijeda virusova genoma. “No, varijanta iz Manausa ima još mnogo više mutacija od ostalih,” dodao je prema izvještaju Bloomberga.

CNBC navodi da je novi soj otkriven 2. siječnja ove godine u Japanu. Identificiran je u četiri osobe koje su doputovale iz Amazonije.

Japanski nacionalni institut za zarazne bolesti NIID, u prvom je izvješću rekao da inačica pripada soju B.1.1.248 i da ima 12 mutacija na šiljku proteina koji virusu služi za proboj u stanice.

Fiocruz je u petak potvrdio da je novi soj 30. prosinca 2020. godine zarazio 29-godišnju ženu koja je virus preboljela u ožujku.

Bojazan za imunitet

Fernando Spilki, profesor virologije i sudionik inicijative za određivanje slijeda virusova genoma kaže da u Brazilu postoje “tri ili četiri” nove varijante od kojih su dvije identificirane u gradovima Rio de Janeiru i Rio Grande do Sulu. Zajedničko im je svojstvo sklonost većoj zaraznosti, što izaziva bojazan oko učinkovitosti cjepiva i zadržavanja imuniteta.

>>>‘Veliki upitnik’ o učinkovitosti cjepiva protiv južnoafričke mutacije koronavirusa | 501.V2

“Kao da se svi razvijaju istodobno i na isti način, čak i ako nisu izravno povezani jedni s drugima,” rekao je. “To može značiti da imamo velik broj slučajeva čak i kod populacija koja već imaju imunitet.”

“Eksplozija” infekcija u Manausu

Bloomberg piše da je zdravstveni sustav Manausa kolabirao pod pritiskom drugog vala koronavirusa. Lokalni mediji izvještavaju da se bolesnici prevoze u druge gradove i umiru zbog nedostatka kisika.

Ministarstvo zdravstva je u petak regrutiralo 2,500 zdravstvenih profesionalaca za pomoć gradu koji ima dovoljno kisika samo za održavanje 61 prerano rođene bebe u sljedeća 48 sata.

Guverner Wilson Lima je rekao da je potražnja za kisikom nepredviđena i daleko premašuje onu iz 2020. godine. Potreba se u samo 10 dana povećala s 15.000 na 75.000 kubika.

Amazonija izvan granica mora prebaciti još najmanje 400 pacijenata kako bi uspostavila kontrolu nad kapacitetima, rekao je. Brodovi i kamioni s kisikom trebali bi stići u sljedeća 24 sata.

Comments (4)

  1. […] je u međuvremenu javio o otkriću posebno zabrinjavajuće i široke mutacije. Ona je u najmanje jednom slučaju izazvala reinfekciju osobe koja je preboljela COVID-19 uzrokovan prijašnjim […]

  2. […] vlasti Brazila ranije su ovog mjeseca također izvijestile o reinfekciji osobe koja je virus preboljela u ožujku prošle […]

  3. […] nakon prebolijevanja prošlogodišnje inačice COVID-19 i/ili cijepljenja do sad su zabilježeni u amazonskom gradu Manausu, u Južnoj Africi, Izraelu, SAD-u i […]

  4. […] >>>Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu […]

Comments are closed.