PolitikaPreporučeno

Brazil s weba uklonio podatke o epidemiji, sakrio uznemirujuće brojke o mrtvima  

Jair Bolsonaro; Foto: Shealah Craighead/White House

Brazil je u subotu očima medija i javnosti uskratio višemjesečne podatke o epidemiji bolesti COVID-19 što izaziva ljutnju i nevjericu u naciji čiji predsjednik Jair Bolsonaro dugo i otvoreno odbacuje ili umanjuje ozbiljnost i opasnost od novog koronavirusa SARS–CoV-2 usprkos masivnom broju umrlih.

>>>Kronologija razbija mit o transparentnoj komunikaciji, praćenju epidemiološke zbilje: COVID-19

Reuters javlja da su uklonjeni svi podaci koji su kronološki dokumentirali širenje epidemije u 26 država, jednom distriktu ili općinama.

Prema podacima prije “blackouta”, Brazil je bilježio više od 672,000 infekcija, što ga prema broju zaraza stavlja na drugo mjesto globalno, iza Sjedinjenih Država. Broj smrtnih slučajeva se prije subote popeo na 36,000.

>>>Ankete otkrivaju pad povjerenja Šveđana u ‘opušteni’ odgovor na koronavirus

“Kumulativni podaci … ne odražavaju trenutak u kome se zemlja nalazi,” napisao je Bolsonaro na Twitteru, pozivajući se na bilješku ministarstva. “U tijeku su druge radnje za poboljšanje izvješćivanja o slučajevima i potvrdama dijagnoza.”

Prvenstvo gospodarstva

Bolsonaro je jedan od raritetnih lidera koji je nacionalno gospodarstvo otvoreno pretpostavio zdravlju i životima građana. On je stručnjake u Ministarstvu zdravstva zamijenio vojnim dužnosnicima i pružio snažan otpor zaključavanju ekonomije.

Osim najave izmjene metodologije, predsjednik i “vojno” ministarstvo zdravstva nisu ponudili dodatne povode ili razloge za uklanjanje podataka sa stranice covid.saude.gov.br koja je bila glavni izvor javnih informacija o praćenju pandemije. Stranica je s weba uklonjena u petak, te ponovno postavljena u subotu s izmijenjenim dizajnom. Na njoj su dostupne samo brojke o smrtnim slučajevima i osobama koje su se oporavile od bolesti u posljednja 24 sata.

Na stranici je u subotu objavljen podatak o 27,075 novih infekcija i 904 smrtna slučaja u 24 sata, dok su “kumulativni” podaci izostali.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Brazil s weba uklonio podatke o epidemiji, sakrio uznemirujuće brojke o mrtvima […]

Comments are closed.