Biznis i ekonomijaPreporučeno

Brazilska poslovna i ekonomska elita ošinula covidskeptika Bolsonara

Jair Bolsonaro; Foto: Marcos Corrêa/PR

Stotine brazilskih poslovnih lidera i ekonomista u ponedjeljak su u otvorenom pismu osudile i kritizirale odgovor na pandemiju koronavirusa predvođen predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Pismo, preneseno u brojnim novinama i medijima, podcrtava rastuće nezadovoljstvo poslovnih lidera politikom krajnje desnog predsjednika koji je ususret pandemiji uživao njihovu podršku.

Bez eksplicitnog spominjanja Bolsonara, potpisnici “najviše političko vodstvo u zemlji” prozivaju zbog ignoriranja znanosti, poticanja društvenih okupljanja, promicanja neprovjerenih terapija i “koketiranja s pokretom protiv cijepljenja.”

>>>Grbin: Vlada na čelu s Plenkovićem mora odgovarati za velik broj oboljelih i mrtvih | VIDEO

Javno iskazivanje gorčine i frustracije stiže u kontekstu snažne plime zaraza i nekontroliranog divljanja epidemije koja je prošloga tjedna odnijela više od 15,000 života i narušila opstojnost zdravstvenog sustava.

Rio de Janeiro i susjedni grad Niterói u ponedjeljak su posegnuli za desetodnevnim stezanjem mjera, uključujući noćni policijski sat, zatvaranje škola i ugostiteljskog sektora s izuzetkom trgovina s osnovnom robom.

“Na ivici smo eksplozivnog stupnja pandemije, ključno je da se javna politika od sada temelji na podacima, čvrstim informacijama i znanstvenim dokazima,” napisali su poslovni čelnici i ekonomisti. “Zemlja je umorna od neprikladnih ideja, nebitnih riječi, okasnjelih ili pogrešnih akcija. Brazil zahtjeva poštovanje.”

>>>Đikić: manipulacije znanstvenim podacima povećavaju gubitak ljudskih života u Hrvatskoj | COVID-19

Potpisnici, među kojima su Roberto Setubal i Pedro Moreira Salles čije obitelji kontroliraju najveću brazilsku banku, suosnivač kozmetičke kompanije Natura & Co Pedro Passos ili bivši guverneri središnje banke Gustavo Loyola i Arminio Fraga, u širokoj fronti od administracije traže hitnu nabavu cjepiva, besplatne maske za siromašne, bolju saveznu koordinaciju u odgovoru na pandemiju i razmatranje nacionalne ili regionalne strategije zaključavanja.

>>>Beroš koji je stezanje mjera odgađao do točke pucanja: reagirali smo pravovremeno

Reuters piše da poruka tako istaknutih ekonomista, bankara i biznismena učinkovito podriva glavni politički argument Bolsonara da protivljenje “lockdownu” znači čuvanje poslova i “spas od siromaštva”. Oni u pismu navode da je riječ o “lažnom izboru” koji je plaćen životima i uskraćivanjem potpore potrebitima.

>>>Brazil s weba uklonio podatke o epidemiji, sakrio uznemirujuće brojke o mrtvima

“Nerazumno je očekivati gospodarski oporavak u epidemiji izvan kontrole,” napisali su potpisnici.

Comments (2)

  1. […] >>>Brazilska poslovna i ekonomska elita ošinula covidskeptika Bolsonara […]

  2. […] >>>Brazilska poslovna i ekonomska elita ošinula covidskeptika Bolsonara […]

Comments are closed.