Biznis i ekonomijaPreporučeno

Brexit testiranja veterinarskih lijekova u Hrvatsku: Dechra Pharmaceuticals

Britanski proizvođač veterinarskih lijekova Dechra Pharmaceuticals objavio je u ponedjeljak da je prenio vlasništvo nad svim dozvolama pribavljenima u Britaniji na novi ogranak u Nizozemskoj, a u sklopu priprema za brexit prebacio je metode testiranja lijekova i na novi laboratorij u Zagrebu.

Dechra je kupila 63,3 posto udjela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lijekova Generi kako bi ušla na tržište cjepiva i znatno proširila portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

Sve metode analitičkog testiranja lijekova proizvedenih u pogonu u engleskom Skiptonu prenesene su na novi laboratorij u Zagrebu i na laboratorij Bladel na jugu Nizozemske, izvijestili su iz britanske tvrtke.

“To će nam omogućiti da lijekove stavljamo u promet u Europskoj uniji u slučaju da Britanija i EU međusobno ne priznaju standarde kvalitete, što je vrlo izgledan scenarij”, navodi se u Dechrinom priopćenju.

>>>Boris Johnson otvara 10,000 zatvorskih mjesta

Iz britanske kompanije poručuju i da su povećali zalihe u nabavnom lancu kako bi spriječili probleme zbog mogućih zastoja u lukama. Procjenjuju da eventualne uvozne ili izvozne carine neće u značajnijoj mjeri utjecati na njihovo poslovanje.

Ne navode hoće li nove mjere utjecati na radna mjesta.

Dechra je poslovnu godinu zaključila s 27 posto većom temeljnom operativnom dobiti, od 127,4 milijuna funti (140,67 milijuna eura). Povećali su godišnju dividendu za 24 posto na 31,6 penija po dionici.

Godine 2015. kupili su 63,3 posto udjela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lijekova Generi kako bi ušli na tržište cjepiva i znatno proširili portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

>>>Vlada i Roche potpisali Memorandum s ciljem uspješnije, personalizirane borbe protiv raka

Genera je najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj. Imaju značajan udio u matičnom hrvatskom i u tržištima u regiji a proizvode veterinarsko medicinske proizvode, vitaminsko mineralne dodatke prehrani te proizvode za zaštitu bilja.