Biznis i ekonomija

Brige o novcu na sastanku Wojciechowskog i hrvatskih poljoprivrednika

Janusz Wojciechowski; Foto: Aurore Martignoni/EC

Na sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, održanim u četvrtak u Zagrebu, istaknuta je važnost očuvanja perspektive obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) i poticanja mladih poljoprivrednika u sklopu pregovora o novom višegodišnjem financijskom okviru EU.

Imamo na djelu jako izražene nepoštene trgovačke prakse diljem EU pa tako i kod nas, a isto tako i otvaranje tržišta zbog novih trgovinskih ugovora čime će naša tržišta biti preplavljena robama iz cijelog svijeta po nižim cijenama.

Mladen Jakopović

Kako se navodi u priopćenju HPK-a, na radnom sastanku razgovaralo se o poljoprivrednoj politici Europske unije te je istaknuta važnost OPG-ova, dok je vezano uz pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, za razdoblje od 2021.-do 2027., posebno istaknuta važnost očuvanja perspektive obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poticanja mladih poljoprivrednika.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski na sastanku s poljoprivrednicima, kao i ranije na sjednici saborskog odbora za poljoprivredu, istaknuo je kako će za uspješnu provedbu u novom programskom razdoblju europske Zajedničke poljoprivredne politike presudnu ulogu imati strateški planovi zemalja članica, pa tako i Hrvatske.

Govorio je i o smanjenju proračuna za poljoprivredu, ali je naglasio kako će se boriti za povećanje sredstava za poljoprivrednike, navodi se u priopćenju.

“Nažalost imamo prijedlog proračuna koji je manji od trenutačnog. Smanjenje zajedničkog proračuna utječe na sve države članice. Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe prilika je da ojačamo proračun. Imamo i novu situaciju zbog trenutačnog prioriteta komisije, a to je europski zeleni dogovor. On je razlog zbog kojeg imamo više obaveza prema poljoprivrednicima te tražimo od njih više nego prije. To je dobar razlog zbog kojega možemo ozbiljno razmišljati o načinima na koje ćemo proračun  povećati te kako osigurati da bude prikladan za europske poljoprivrednike”, istaknuo je Wojciechowski.

Sastanak  je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede uz Hrvatska poljoprivredna komoru koja je kao suorganizator pozvala 12 poljoprivrednika.

Razmjena iskustava

Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović naglasio je kako je potrebno poduzeti nešto po pitanju razmjene iskustava o dobrim poljoprivrednim praksama s drugim članicama EU, za zaštitu zemlje i zaštitu kupnje zemljišta u kojima neke zemlje mogu biti vrlo dobri primjeri čije iskustvo Hrvatska može i treba koristiti.

Jakopović je novom povjereniku postavio niz pitanja, među ostalima i to tome hoće li EK uvažavati hrvatske specifičnosti, prije svega činjenicu da je Hrvatska bila u ratu te da je posljednja ušla u EU i nije bila dobro pripremljena, a ulazak se odvijao se pod utjecajem svjetske ekonomske krize, uvođenja ruskih sankcija i dr.

„Vjerujemo da hrvatski poljoprivrednici mogu očekivati da se borite za ove naše specifičnosti koje često ističemo. Imamo na djelu jako izražene nepoštene trgovačke prakse diljem EU pa tako i kod nas, a isto tako i otvaranje tržišta zbog novih trgovinskih ugovora čime će naša tržišta biti preplavljena robama iz cijelog svijeta po nižim cijenama. Sve su to prakse u kojima su poljoprivrednici slabo zaštićeni. Nije uvijek moguće štiti poljoprivrednike, no treba im pomoći jer su često žrtve brojnih negativnih tržišnih i drugih procesa, kazao je Jakopović.

Istaknuo je i da je veliki problem depopulacija i to ne samo u Hrvatskoj te da se taj problem treba rješavati i kroz druge politike, a ne samo ZPP.

>>>Prijepor RH i EK oko 15 milijuna eura za financiranje izravnih plaćanja poljoprivrednicima: ZPP

Predstavnici pojedinih velikih poljoprivrednih tvrtki izrazili su strah da će zbog ograničenja u iznosu poticaja veći proizvođači biti pod velikim udarom, što bi moglo značajno utjecati na pad njihove konkurentnosti. EU povjerenik je istaknuo kako su EU potrebni i veliki, ali da treba zaštiti male i srednje poljoprivrednike, kaže se u priopćenju.