Biznis i ekonomija

Britanci štede na hrani

Foto: Krzysztof Przybylak/Pixabay

Brexitom pogođeni Britanci kupuju manje mesa, ribe i peradi u nastojanju da uštede novac, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje NielsenIQ-a.

Obujam prodaje mesa, ribe i peradi u četiri je tjedna zaključno s 23. travnjem pao za 13% na godišnjoj razini iako je riječ o razdoblju uskršnjih praznika i blagovanja.

>>>Britanski ‘Kralj piletine’ upozorio na dvoznamenkastu inflaciju cijena

Reuters navodi da naizgled neumoljivi rast cijena, podgrijan monetarnom politikom i usijan ruskom invazijom na Ukrajinu, izaziva najveći pritisak na britanska kućanstva u najmanje 70 godina.

Sentiment i samopouzdanje potrošača također koketiraju s rekordnim pesimizmom.

Prošloga tjedna objavljeni službeni podaci britanske vlade otkrivaju da gotovo četvrtina Britanaca muku muči s podmirivanjem računa i troškova. Šef najvećeg trgovačkog lanca, Sainsbury’s, kaže da kupci sada “paze na svaki novčić”.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Uočljiva je potražnja za diskontnim cijenama i jeftinijim markama, odustajanje od streaming servisa poput Netflixa ili popravka kućanskih uređaja.

Podaci NielsenIQ-a također bilježe pad prodaje piva, vina i alkoholnih pića.

“Jasno je da će trgovci, uslijed nastavka rasta životnih troškova, biti pod pritiskom da osiguraju usuglašenost s potrošačkim sentimentom koji će se više usredotočiti na uštede i smanjenje broja kupljenih artikala,” rekao je voditelj istraživanja NielsenIQ UK za trgovinu i biznis, Mike Watkins.

>>>Potrošačke cijene u ožujku 2022. 7.3% veće nego lani | DZS

Istraživanja pokazuju i da diskonti u njemačkom vlasništvu, poput Lidla ili Aldija, u promatranom razdoblju bilježe rast prometa, prvi za 9.1% a drugi za 6.4%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima